Zatím jen váhavě se připojili v sobotu dopoledne obyvatelé Znojma k Evropskému dni bez aut. Symbolické cyklojízdy se zúčastnila hrstka nadšenců. Jen desítky lidí využilo možnosti zadarmo se projet vláčkem historickým centrem města. Největší zájem byl o mobilní dětské dopravní hřiště.

„Jasně se ukazuje, že městu podobné dopravní hřiště chybí,“ soudí Čestmír Vala z Cykloklubu Kučera. Během dne si hřiště na náměstí Svobody projela zhruba stovka dětí. Důsledně čekali, když se na semaforech objevila červená. A na rozdíl od svých dospělých kolegů za volanty dávali i řádně přednost a zastavovali na stopkách.

„Takové místo by tu někde mělo být. Mezi auta děti samozřejmě nemůžu pustit a v parku se jezdit podle dopravních značek a semaforů nenaučí,“ řekl Miroslav Řeznik, který před městské lázně přišel se svým šestiletým synem Michalem.

Na úvod městem projela symbolická cyklojízda. Zatímco v jiných městech přiláká na Den země a Bez aut stovky cyklistů, ve Znojmě to bylo jen pár členů sportovního cykloklubu. Akce, které se po celém světě říká Critical Mass, má především upozornit na to, že kolo je rovnocenný dopravní prostředek a součást provozu.

„Chtěli jsme ukázat, že po městě se dá jezdit i alternativními dopravními prostředky,“ řekl jeden z organizátorů akce Jaroslav Šmerda. K cestě do práce využívá ve Znojmě kolo necelá čtyři procenta obyvatel. Autem jezdí zhruba každý pátý. Stejný počet lidí využívá i městskou dopravu.

Ani během Dne bez aut nevyužila znojemská radnice možnosti vyzkoušet si, jak by centrum města vypadalo bez automobilů. Lidé, kteří se přišli zapojit do programu na Horním náměstí se svými dětmi, museli tak dávat stejný pozor jako každý běžný den.

„V každém městě by lidé měli mít možnost aspoň pár dní v roce vyrazit do ulic centra. A dělat tam, co je baví,“ řekl Šmerda.
Znojemská radnice zavedla nová pravidla vjezdu do středu města letos v létě. Zda bezplatný vjezd do centra Znojma a změna ceníku parkovného skutečně přinesl zklidnění dopravy, jak představitelé města deklarovali, ukáže až průzkum, který by se měl konat v nejbližší době.