Sociální demokracie ve Znojmě je ve zvláštním postavení. Stojí v ní proti sobě dvě silné skupiny. Jedna v sobotu převládla v okresní organizaci strany, druhá má silnější zastoupení ve vedení města Znojma. Ani víkendová konference tento rozpor nedokázala odstranit. ČSSD nyní bude chtít větší kontrolu nad hlasováním svých radních. Rozpad koalice ale podle nového předsedy znojemské organizace Zbyška Kaššaie zatím nehrozí.

„Mým hlavním cílem je nyní sjednotit sociální demokracii,“ řekl Kaššai krátce po svém zvolení novinářům. Dosáhnout toho chce především větší komunikací s členy strany. O každém zásadním rozhodnutí v radě i zastupitelstvu města by ale měl nově rozhodovat i klub sociální demokracie. Jeho doporučením by se měli pak radní a zastupitelé strany řídit. „Podle stanov je rozhodnutí nadřízeného orgánu závazné pro všechny členy. Ty, kteří je nebudou dodržovat, upozorníme, že je porušují. Vyloučení ze strany je ale úplně krajní řešení,“ uvedl Skopal.

Skupina kolem poslance Skopala je ve sporu především s místostarostou Keremidským. Vadí jim, že s nimi nekonzultoval například odchod zástupců strany z komisí rady města. Toto rozhodnutí chtějí dalším jednáním změnit. Právě Keremidský byl jediný protikandidát Kaššaie na post předsedy okresní organizace. Ve volbě nakonec získal dvacet hlasů, Kaššai o třináct více.

„Vyhrál jeden pohled na věc, nevidím v tom problém. V příštím roce bude důležité, aby v senátních volbách vyhrál sociálně demokratický kandidát, a k tomu mu budu napomáhat i já. Nechci jít proti nově zvoleným orgánům,“ řekl Keremidský. Problémy Znojma by však podle něj neměla řešit okresní organizace, ale především lidé, kteří v něm žijí. Stojí si i za rozhodnutím o lidech v komisích. „Zda bychom to měli změnit, je na další diskusi,“ doplnil Keremidský.

Podle starosty města Petra Nezvedy současná situace v ČSSD neovlivní práci koalice. „Je to vnitřní věc sociálních demokratů. Se všemi zastupiteli i třemi radními jsme vždy spolupracovali bez problémů,“přiblížil Nezveda. V jednatřicetičlenném znojemském zastupitelstvu má ČSSD čtyři členy. Tři lidé reprezentují stranu i v devítičlenné radě.

Skopalovo křídlo nakonec zvítězilo i při rozhodování o kandidátovi do Senátu. Keremidského stoupenkyně a znojemská radní Jana Valášková nakonec z volby odstoupila.

„Senátor musí být známý a musí dokázat lidem, že bude pro ně přínosem. Myslím si, že kontakty a zkušenosti už mám,“zhodnotil Skopal. Parlamentní volby v roce 2006 strana s více než třetinou hlasů s přehledem vyhrála. V posledních volbách do Senátu ale kandidát ČSSD skončil v prvním kole až čtvrtý.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY:

Byty: oponenti musí pryč