Pro pětici turistů to mohl být nádherný výlet uprostřed vrcholícího babího léta. Vše se ale zvrtlo na jedné z výhlídek Národního parku Podyjí. Dva muži se zřítili z vysokého srázu. Trojice, která se vydala pro pomoc, zabloudila v lese.

Takový byl scénář středečního cvičení integrovaného záchranného systému. Zasahovala při něm speciální znojemská lezecká hasičská jednotka, kynologové z Brna a dokonce i speciálně upravený policejní vrtulník. Na Sealsfieldově kameni, jednom z nejnavštěvovanějších míst Podyjí, by klidně k podobné události mohlo kdykoliv dojít.

„Vysoký sráz tu navazuje hned na vyhlídkovou plošinu, simulujeme tak situaci, která klidně může každým dnem nastat,“ řekl Petr Lazárek ze správy parku. Záchranáři museli k těžkému případu v Podyjí zatím vyjíždět jen několikrát. U vinice Šobes se smrtelně zranil před pěti lety cyklista. Těžce zraněný hajný si musel dokázat poradit sám po pádu ze srázu u Nového Hrádku.

Akce záchranářům trvala téměř dvě hodiny. Dva kynologové se svými psy a sedmice hasičů hledala tři ztracené turisty. Jejich kolegové z hasičského lezeckého týmu pomáhali zraněným v nepřístupném terénu pod Sealsfieldovým kamenem. „Každá taková akce je specifická, a i když jsme podobnou záchranu už několikrát cvičili, musíme umět improvizovat,“ řekl instruktor lezců Jiří Špetík.

S výsledky cvičení byli všichni zúčastnění spokojení. „Podařilo se nám všechno, co jsme si předsevzali. Lezci, kynologové či letečtí záchranáři pracovali dobře. Pokud jsme narazili na problémy, byly to jen drobnosti, které k takovým cvičením patří,“ řekl vedoucí cvičení Petr Mareš.

V čem vidíte hlavní význam cvičení v terénu?

Petr Mareš, Hasičský záchranný sbor
Cvičení jsme připravili právě v této lokalitě, protože je velmi turisticky oblíbená a je značné reálné riziko, že dojde k různým úrazům.

Tomáš Rothröckl, Správa NP Podyjí
Cvičení chápeme jako zvýšení jistoty pro návštěvníky parku, v jehož složitém terénu se může přihodit ledacos. Záchranáři proto musí být secvičení.

Arnošt Růžička, Záchranná služba
Oblast Národního parku Podyjí je pro záchranáře málo známá a přitom velmi náročný terén. Kvůli oblibě u turistů zde cvičit potřebujeme.

Jiří Špetík, Instruktor lezců
V podobném terénu jsme už několikrát zasahovali. Nikdy ale ne s vrtulníkem. To byla dobrá zkušenost. Při každé akci musíme improvizovat.