Dopravních nehod, při nichž utrpěli zranění cyklisté, začalo opět s blížící se letní sezonou přibývat. V minulých dnech utrpěli vážné úrazy dvanáctiletý hoch a dvaačtyřicetiletý muž, kteří skončili pod koly osobních aut u Suchohrdel a u Vrbovce. Zejména cykloturisté se letos dočkají několika nových stezek, které jim umožní vyhnout se na dalších místech automobilové dopravě.

„Na Znojemsku stále hodně zaostává infrastruktura pro cyklodopravu, počínaje cyklostezkami a konče místy pro parkování kol. Síť turistických tras je dostatečná i když se dál rozvíjí,“ řekl Čestmír Vala ze znojemského Cykloklubu Kučera, který se podpoře cyklodopravy a cykloturistiky dlouhodobě věnuje. Jak dodal, budování nových stezek pro snazší dopravu na kole po městě a podpora turistiky spolu úzce souvisí. „Kvalitní podmínky pro cyklodopravu umožní, aby se více lidí uvědomilo, že mohou po městě jezdit rychleji a bezpečněji na kole než v autě. Současně to bude hrát stále větší roli v rozhodování turistů, kam se vypraví, a kterým městům se vyhnou,“ dodal Vala.

Znojemská síť cyklostezek se letos rozroste právě o úsek zajímavý pro turisty a také návštěvníky městské plovárny. „Připravujeme úsek od serpentin u řeky Dyje k Vránovu mlýnu v Louce. Práce začnou jakmile dostaneme potvrzení přislíbené dotace,“ informoval místostarosta Jan Blažíček. Zástupci města počítají s dalšími menšími úpravami a změnami značení. „Rozvoj cyklostezek je dlouhodobá záležitost. Podle možností počítáme s dalšími úseky při opravách cest. Prodloužení stávajících tras chystáme například v souvislosti s připravovanou stavbou nového autobusového nádraží,“ dodal místostarosta.

V nejbližší době padne rozhodnutí o tom, zda bude více cest pro výletníky na kole na Vranovsku. „Požádali jsme o příspěvek šest set tisíc z grantového programu Lesů České republiky. O přesné podobě tras rozhodneme podle výsledku naší žádosti. Spolupracuje na tomto projektu s Nadací Partnerství,“ řekl předseda sdružen obcí Vranovska Lubomír Vedra. Záměr počítá s několika okruhy například u Vratěnína či na Bítovsku.

Policejní statistiky nasvědčují, že následjící měsíce budou pro cyklisty nebezpečné. Loni sice zaznamenali policisté za první čtyři měsíce šest nehod cyklistů, celkem jich za rok ale bylo třiatřicet. „Jeden člověk zahynul, tři utrpěli těžká zranění a sedmadvacet lehká. Ve dvanácti případech bylo příčinou nehody nedání přednosti v jízdě, v šestnácti nepřizpůsobení jízdy, tedy například nedodržení bezpečného odstupu či nedostatečné věnování se řízení,“ dodala mluvčí. Ze statistiky také plyne, že všechny zaznamenané nehody měli zavinit právě cyklisté. „Těžko to posuzovat bez podrobné znalosti jednotlivých případů a celých statistik. Myslím si, že nehod bude víc a ne všechny způsobili právě cyklisté,“ podotkl Vala.