„Jedeme jen na malý výlet, ochutnáme víno a chceme tím znásobit zážitek z krásné krajiny,“ řekl ekonomický náměstek Znovínu Štefan Bilíček. Podle jeho slov se však nejedná o organizovaný zájezd, ale o dobrovolnou akci, kdy na sebe každý bere jisté riziko. Nový silniční zákon totiž postihuje také cyklisty, kteří požijí alkohol, přestože nejedou po silnici, ale jen třeba po cyklostezce.

Cyklista jako řidič


„Cyklostezka je stejná komunikace jako všechny ostatní, takže silniční zákon se vztahuje také na ni,“ sdělil zástupce vedoucího dopravního inspektorátu ve Znojmě Rudolf Mikula. Doplnil, že pokud policisté přistihnou cyklistu s alkoholem v krvi, může ve správním řízení dostat pokutu až dva a půl tisíce korun. „Cíleně ale hlídky na cyklostezky a cyklisty neposíláme, jsou jen tam, kde bývají největší problémy,“ dodal Mikula.

Vinařům i starostům vinařských obcí tvrdý zákon vadí.

„Jsme si vědomi nesmyslnosti zákona, kdy se za drahé evropské peníze vybudovaly cyklostezky a nyní nový silniční zákon nehovoří o žádné toleranci. Nepočítáme ale s tím, že by někde policie číhala za sklípkem a chytala cyklisty, kteří ochutnali trochu vínka,“ uvedl Bilíček.

S lidským přístupem počítají i představitelé obcí.

„Myslím si, že záleží na přístupu každého četníka. Tady zaparkuje turista u hotelu auto, vezme kolo a pomalu, rekreačně objede dvě, tři degustační místa. Zákon je zákon, ale proč by si pohárek nemohl dát, když jede úplně mimo silnici,“ uvedl starosta Hnanic Jiří Musil.

Aktivní cyklisté na Znojemsku se zatím s problémy na stezkách a dalších tratích nesetkali.

„Nevím o tom, že by se policie nějak speciálně zaměřovala na cyklisty, kteří si vyšlápli na vinařskou cyklostezku. Mám ale známého, který se na kole zranil a měl v krvi nějaké promile, pak věc samozřejmě řešila policie,“ uvedl známý znojemský cyklista Antonín Kotáb.

Podle oficiálního vyjádření neřešila znojemská policie v loňském roce žádný případ, kdy by byl přistižen cyklista pod vlivem alkoholu na vinařských stezkách.

„Naší prioritou je sledovat bezpečnost silničního provozu na frekventovaných komunikacích. Pokud ale policisté vidí, že cyklista popíjí alkohol a chystá se sednout na kolo, musejí jednat v duchu zákona a věc řešit,“ upřesnila znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.