„V pondělí devátého února začnou další práce na třetí etapě regenerace ulic městské památkové rezervace. V ulicích bude platit úplná uzavírka, povolený bude pouze vstup pro pěší a vjezd pro zásobování prodejen," vysvětlila mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Jak doplnila, zásobování bude možné z náměstí Svobody, z dokončené části Velké Michalské, popřípadě z Horní České. Přístup pěších do obchodů a provozoven bude zachovaný. „Křižovatka Velké Michalské a Horní České bude úplně uzavřená, stejně jako náměstí Svobody a ulice Jezuitská. Povolený bude vstup pro pěší. Zúžená část ulice Horní Česká bude uzavřená s výjimkou zásobování a bydlících se zákazem stání," dodala mluvčí města.

opravy v centru
S rekonstrukcí Divišova náměstí začali dělníci začali dělníci loni loni v květnu. Po vynucené pauze kvůli Vinobraní se pak přesunuli na Velkou Michalskou. K práci se nyní vrátí, aby opravy ulic městské památkové rezervace dokončili. Práce začnou devátého února a potrvají do konce května.

Ulice, které byly dosud jednosměrné, budou moci řidiči užívat v obou směrech.

Řeč je o Kovářské, Horním náměstí, části Divišova náměstí a Horní České. „Právě na Horní České nebude po dobu stavby placené parkoviště. Parkování zde totiž umožníme lidem s parkovací kartou," dodala Pastrňáková s tím, že přechodně také zruší několik parkovacích míst před Komerční bankou. Důvodem je napojení nové splaškové kanalizace do stávající šachty.

V ulicích budou zejména v prvních dnech k vidění hlídky strážníků. „Naplánovali jsme v tomto období zvýšený pohyb pěších hlídek. Týden nebo deset dnů budeme lidem změny v dopravě vysvětlovat a upozorňovat je na omezení," sdělil šéf znojemských strážníků Ivan Budín s tím, že největší problémy s respektováním změn mívají domácí řidiči. Podle něho jsou velkým rizikem lidé, kteří město znají a jezdí po paměti.

Podnikatelé se ale zlobí, že o uzávěrách a omezení nic nevěděli. „Nikdo nám nic neřekl. Do našeho klubu jezdí maminky s kočárky, máme nasmlouvané kroužky, nejrůznější akce a školení. Tak uvidíme, jak bude rekonstrukce postupovat," obávala se Jolana Ambrosková, která vede ve středu města mateřské centrum. „Maminky u nás mají zázemí pro přebalení dětí a naučily se k nám jezdit. Bojím se, že pohyb s kočárky bude při opravách po Michalské velmi obtížný.