Nadšení sdílejí místní, umělci i vedení města. Velkoformátová plátna mají být na zámku k vidění v létě příštího roku. Jako malý zázrak vnímá rozhodnutí Prahy jeden z místních František Hlaváč. „Mám z toho velikou radost. Lidé u nás v Krumlově budou spokojeni. Přítomnost pláten navíc pomůže turistickému ruchu. Když tady byla plátna dříve, jezdily k nám v týdnu zájezdy i školní třídy, o víkendu pak spousta dalších turistů,“ připomněl význam Epopeje pro město Hlaváč.

Ilustrační snímek. Popelnice na tříděný odpad.
Vranov zvýšil poplatek za odpad. Lidé si připlatí padesát korun

Podle starosty Tomáše Třetiny jsou prostory pro Epopej na tamním zámku už k dispozici, připravit je však potřeba jejich umístění. „Je to stejné, jako všude, kde se plátna objevila. Ať v Praze nebo v Tokiu,“ uvedl starosta Třetina.

Dvacítka obrazů potřebuje speciální techniku. Nezbytná jsou světla i zařízení udržující stálou teplotu a vlhkost. „Protože to není jednoduchá výstava malých obrázků, ale velkoformátová plátna, mluvíme o velmi nákladném zařízení v hodnotě desítek milionů korun,“ oznámil Třetina.

S náklady má pomoci Jihomoravský kraj i ministerstvo kultury. První návštěvníci si Muchův odkaz prohlédnou v létě příštího roku. Představitelé města si kvůli tomu v kalendáři poznačili červen 2020.

Na to, že bude na Epopej opět lákat své přátele, se těší výtvarnice Libuše Šuleřová. „Vždycky, když k nám přijela návštěva ze zahraničí, tak jsem je tam zavedla. Je úžasné, že Epopej bude opět v Krumlově,“ řekla Deníku Rovnost Šuleřová. 

Zápisy do prvních tříd. Ilustrační foto.
Dítě do první třídy zapíší s pomocí internetu. Znojmo chystá elektronické zápisy

ZAJÍMAJÍ VÁS DALŠÍ LETOŠNÍ ZÁZRAKY SPOJENÉ S JIŽNÍ MORAVOU? NAJDETE JE V DNEŠNÍM (20.12.) SPECIÁLNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ZÁZRAKŮ.