Dyje často protéká hraničním pásmem. „Ale plavba zde není nijak omezována. Jen úsek Vranov – Znojmo je nadále zakázán a to díky ochraně pitné vody a národnímu parku Podyjí. Pod Znojmem je pěkný meandrující úsek končící na státní hranici, ale díky Schengenu se může pokračovat dále. Pod Mlýny odbočuje Zámecká Dyje, která se po jedenácti kilometrech opět vrací do Dyje," informuje server Raft.cz.

Podle slov podnikatele ve vodáckém byznysu Zdeňka Rybnikáře z Břeclavi je Dyje zajímavá především díky přírodě v okolí. „Například velmi atraktivní je úsek tedy z Břeclavi do Hohenau, kde je soutok s řekou Moravou. Je tam nedotknutá příroda. Jde o bývalé hraniční pásmo s krásným lužním lesem. Je tam asi o pětadvacet kilometrů řeky, kde se dá koupat a který za jeden den zvládne každý," uvedl Rybnikář.

Jak zdůraznil, jak na Znojemsku, tak na Břeclavsku je Dyje splavná celoročně. „To je důležitý faktor. Třeba Zámecká Dyje je nadržená stavidly a žádné sucho na průtok nemá vliv. Totéž spodní Dyje, která má díky pouštění vody z přehrady stále vody dostatek," naznačil Rybnikář.

Jediné, co podle Rybnikáře chybí, to je alespoň základní infrastruktura. „Jde o upravené břehy pro nasedání a vysedání, odpadkové koše či jednoduché záchody tak, aby činností vodáků netrpěla příroda," nastínil Rybnikář.

Celou trasu od Znojma až po Lednici letos absolvoval také vodák Ivan Bohátka z Tasovic. „Jeli jsme ji s naším vodáckým oddílem Proud Tasovice. Bylo nás dvanáct vodáků na šesti lodích. Voda byla fantastická. Krásně čistá s optimálním stavem vody. To díky dvěma přehradám nad Znojmem. Proto i loni byla Dyje ve srovnání s jinými řekami v republice, které trpěly kvůli suchu, stále sjízdná," řekl Bohátka.

Podle serveru Raft.cz byla na začátku týdne prakticky celá Dyje sjízdná. Výjimkou byl horní tok, kde především okolí Podhradí nad Dyjí v tomto období trpí suchem a nízkým průtokem vody.

Přímo před domem teče Dyje například vodákovi Romanovi Kotábovi ze Znojma. „Možná také proto mne ještě nenapadlo vydat se na Břeclavsko. Nasednu prostě u domu a jedem. Letos jsme například absolvovali úsek Dyje od Tasovic po Drnholec, ale jezdíváme také až k Novým Mlýnům," svěřil se Kotáb.