Mnozí už nad sezonou zlomili pomyslnou hůl. „V posledních dnech zajde do bazénu sem tam nějaký jednotlivý plavec. Ve srovnání s loňskem budou letos čísla návštěvnosti rozhodně horší. Osobně moc nevěřím, že by se to do konce léta výrazně zlepšilo. Snad v září. Ale jak začne škola, lidí podstatně ubývá," uvedl správce plovárny v Louce František Svoboda. Doplnil, že koupaliště bude otevřené do Vinobraní.

Podle slov správce je například koupaliště v Mramoticích zcela zavřené. „Proč tam posílat personál, když je takhle škaredě. Navíc tam opravují silnici a je to tam samé bahno. Zrovna odtud jedu. Letošní sezona bude z těch horších," naznačil Svoboda.

Podobně skepticky hovoří například starosta Bantic, kde provozují jediné bio koupaliště na Znojemsku. V obci vznikl před šesti lety bazén s takzvanou biotopovou čističkou. „Máme zavřeno. V těch škaredých dnech k nám nikdo nepřišel. Nějaké hosty jsme o prázdninách měli, ale ve srovnání s loňskem to bude asi jen polovina lidí. Řádově mluvím o tisícovkách lidí od letošního otevření. Přesná čísla budeme mít až po sezoně, ale patrně budeme doplácet na provoz," nastínil tamní starosta Josef Šprencl.

Naopak díky svému podnikatelskému záměru vybudovat u přírodní nádrže Výr u Výrovic penzion, je celkem spokojený provozovatel tamního kempu Karel Mucha. „Počasí je sice velmi špatné, jenže lidé u nás jsou. Máme obsazené všechny lůžkové kapacity jak v chatkách, tak v našem novém penzionu. Lidé sice brblají, že se nemohou koupat, ale mají jiné zájmy," naznačil Mucha.

Osmdesát procent návštěvníků kempu Výr jsou podle Muchy cyklisté. „Takže ti s horším počasím problém nemají. Navíc naši hosté chodí do okolních lesů na houby, k vodě na ryby, půjčují si vodní šlapadla. Každý druhý den pro ně máme nějaké vystoupení či koncert," vypočetl Mucha.

Jak dodal, především díky zánovnímu penzionu jsou ve srovnání s loňskem na stejných číslech.

Slabší aktuální návštěvnost hlásí také kemp u pláže vranovské přehrady. „Ze čtyř set stanových míst máme obsazeno pouhých padesát. Pevná lůžka máme asi z pětadevadesáti procent vyprodané, jenže ten zbytek, to je bída. Naštěstí se blíží víkend a nějací lidé se znovu hlásí," řekl šéf společnosti Camping Vranovská pláž Pavel Svoboda.

Meteorologové pro další dny předpovídají oblačnost, občas déšť, noční tepoty i třeba jen osm stupňů a přes den nejvýše třiadvacet stupňů Celsia.