V současné době je na Oddělení dlouhodobě nemocných Nemocnice Znojmo, které je detašované na ulici Vídeňská, hospitalizováno 81 pacientů. „Přišli jsme s nápadem propojit naše pacienty s jejich rodinami alespoň prostřednictvím videohovorů. Nemocnice pro tyto účely poskytla notebook a denně tak uskutečňujeme tři až čtyřibhovory,“ informovala vrchní sestra oddělení Júlia Hejdová. Sama zprostředkovává hovory, které jsou velmi emotivní.

Obyvatelé Znojma dostanou zdarma dezinfekci.
Znojmo dá svým lidem dezinfekci zdarma. Lahve jsou připravené

O možnostech videohovorů jsou příbuzní informování lékařem při předávání informací. „Bohužel ne u všech pacientů je možné tento hovor uskutečnit, a to s ohledem například na diagnózu pacienta nebo jeho následné psychické rozpoložení, které nepřispívá jejich zdravotního stavu. Hovor se tedy může vždy uskutečnit po doporučení ošetřujícího lékaře,“ upřesnil ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Ve stavu nouze, kdy na oddělení nemají pacienti kontakt se svými blízkými, nemohou docházet dobrovolníci, se snaží personál pacienty zabavit. „S pacienty se praktikuje cvičení pro seniory na židli, jako ranní rozcvička podle videa, k čemuž se využívá právě notebook, který nyní na oddělení je. Stejně tak je využit pro videohovory s logopedkou a ergoterapeutkou. Pacientům personál pro rozveselení zpívá, nebo je například baví hrou na kytaru,“ dodala Veselá.

Ilustrační foto.
Návrat ze Španěska? Kvůli malému autobusu nocovala studentka na letišti