Pro mnohé rodiče je situace neúnosná. „Chtějí se nyní domáhat svých práv téměř všemi možnými právními prostředky. Někteří dokonce uvažují i o žalobě kvůli diskriminaci," naznačila Šalomonová.

Uvažovala také nad tím, že pokud chtějí rodiče dětem dopřát hudební vzdělání, nezbývá jim nic jiného, než využít soukromou hudební školu. „Není to vůbec šťastné řešení, Znojmo totiž nepatří mezi ekonomicky silné regiony. O celém problému budu s politiky jednat," slíbila Šalomonová,

Oslovení ředitelé uměleckých škol nechtěli současný neutěšený stav nijak komentovat.

Podle pedagogů se většinu talentovaných dětí patrně podaří v síti přijímacích řízení zachytit. „Výběr je složitý a vzdělání je financované podle limitů, které kraj nastavil. Pokud bude fungovat alespoň takto, je to jen dobře. Vítám ale každou iniciativu, která přispěje k rozšíření počtu žáků. Hudební vzdělání totiž tříbí cílevědomost a soustředění," poukázal učitel hudby Jan Svoboda.

Dodal, že se jedná o celorepublikový problém, na který nedávno poukázala i známá pěvkyně Magdalena Kožená. Založila nadační fond, jehož cílem je poukázat na jedinečný systém vzdělávání v Základních uměleckých školách.

O potřebnosti takových škol je přesvědčený i krajský zastupitel a starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. „Problém s počty žáků jsme řešili před časem také. Zuška do Krumlova patří stejně, jako patří hudební vzdělání k základnímu vzdělávání dětí. Pokud kraj přistoupil k nějakým nepopulárním opatřením, je to prapodivné. Mám jasno v tom, že pokud by se umělecká škola v Krumlově neměla udržet, vzali bychom si ji pod sebe," vzkázal Třetina.

Jestli by to situaci vyřešilo, není jasné. „Zřizovatel totiž hradí provoz školy, a na ten se obvykle vybere ze školného od žáků. Samotné výkony se platí ze státních peněz, které přiděluje kraj, jde zejména o mzdy," poukázala Šalomonová.

O tom zda a jak případně pomoci znojemské umělecké škole má, zdá se, jasno město Znojmo. „Zřizovatelem Základní umělecké školy je Jihomoravský kraj, který by měl rovněž pokrýt náklady školy. V příslušném dotačním programu mohla škola požádat město o dotaci, což jsme nezaznamenali," řekla pouze asistentka mluvčí radnice Taťána Pavelková.

Kraj poukázal na to, že umělecké školy na Znojemsku podporuje dostatečně a že výdaje dokonce narůstají. Pokud se jedná o přijímané žáky, kraj jejich počty schvaluje již řadu let. „Důvodem jsou přímé výdaje na vzdělání, které plynou ze státního rozpočtu. Kraj dostane peníze ve formě příspěvku na jednoho žáka. Podíl žáků docházejících do uměleckých škol se před šesti lety v celém kraji zvýšil na 34,08 procent, což bylo za hranicí našich možností," vysvětlil náměstek hejtmana Stanislav Juránek.

Podle něj proto kraj „zakonzervoval" počty přijímaných dětí. Ve školním roce 2017/2018 se mají zřizovatelé i ředitelé škol dočkat změny. „Budeme dostávat od státu prostředky podle skutečného počtu žáků v uměleckých školách," slíbil Juránek.

Žáci z hudebních škol regionu často bodují na různých prestižních soutěžích a mají pevné místo v kulturním kalendáři měst a obcí.

Na celém Znojemsku navštěvuje umělecké školy zhruba osmnáct set dětí. Kraj na provoz škol i platy učitelů dává více než sedmadvacet milionů korun ročně.