Ještě než se návštěvníci Znojma půjdou podívat na slavné fresky v hradní rotundě sv. Kateřiny mohou se od konce dubna zastavit v expozici pivovarnictví v historické varně sousedícího pivovaru. Poprvé bude k vidění poslední dubnovou sobotu.

Stálou výstavu o vaření piva a jeho historii nabídne město právě v pivovaru v areálu znojemského hradu. „Bude nejen mapovat historii a tradici pivovarnictví ve Znojmě, ale také seznámí návštěvníky s hlavními pivovarskými surovinami, kterými je voda, slad a chmel, a dále se způsobem vaření piva od nejstarších dob až po dnešek,“ popsal starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Město zaplatilo stavební úpravy prostor, samotnou expozici připravuje Národní zemědělské muzeum. „Úpravy prostor pro expozici vyšly na šest milionů sedm set tisíc korun. Poprvé bude pro návštěvníky otevřená poslední dubnovou sobotu,“ informovala mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

U Velkých Němčic roste obří skleník na pěstování rajčat.
V obřím skleníku porostou rajčata bez půdy celý rok. Sklizeň? Tisíc tun ročně

Jak dodala, expozice přiblíží nejen historii pivovarnictví. „Seznámí návštěvníky také s hlavními pivovarskými surovinami a způsobem vaření piva od nejstarších dob až po dnešek,“ uvedla mluvčí.

Na podobu a obsah expozice je zvědav i znojemský zastupitel a historik Jiří Kacetl. „Počkám si finální podobu, kterou teprve bude možné náležitě zhodnotit. Varna je pro ni jistě vhodné místo, jiné využití se vlastně ani nenabízí. Pokud jde o samotné provedení expozice, očekávám spíše komerčnější zaměření, “ řekl Kacetl s tím, že nepochybuje, že zejména v prvním roce o ni bude značný návštěvnický zájem.

Další pivovarskou expozici nabídne od léta také hrad Bítov. „Otevřeme ji doufám v červenci ve sladovně a sklepech bývalého hradního pivovaru. Uvažoval jsem o ní dva roky, ale odkládali jsme ji kvůli nedostatku peněz. Stavební úpravy totiž vyjdou na tři čtvrtě milionu korun,“ řekl bítovský kastelán Jan Binder.

Právě stavební úpravy již zaniklého hradního pivovaru nyní na Bítově chystají. „Doufám, že vše stihneme podle plánu a v červenci nový prohlídkový okruh otevřeme. Většinu exponátů budeme mít zapůjčených, například z Muzea Vysočiny nebo z pivovaru a muzea v Kostelci nad Černými lesy,“ dodal kastelán s tím, že bítovská sladovna patří stavebně k nejzachovalejším na Moravě. „Nejstarší záznamy o vaření piva na bítovském panství pochází z roku 1417,“ upřesnil Binder.

Národní zemědělské muzeum, které chystá znojemskou expozici pracuje také na rozsáhlé obnově své pobočky ve Valticích. „Půjde o celkovou rekonstrukci budovy. Od sklepa, který by měl být také zpřístupněný, přes opravu střechy až po výstavbu výtahu,“ vyjmenoval ředitel pobočky Vilém Křeček.

Současně vzniknou tři nové expozice: jedna věnovaná životu v půdě, další o krajině lednicko-valtického areálu a národní vinařská expozice. Modernizace muzea začne letos na podzim, skončí v roce 2019 a bude stát osmapadesát milionů korun.

Koudela: Doufám ve dvacet tisíc návštěvníků

Znojmo /ROZHOVOR/ – O novou znojemskou expozici pivovarnictví se bude starat městská organizace Znojemská Beseda. Její ředitel František Koudela v ní vidí zajímavé doplnění nabídky pro návštěvníky města.

Co od nové expozice očekáváte?

Znojmo je město historie a vína, ale máme i starobylý pivovar a pivovarskou tradici, proto v expozici vidím zajímavé zpestření nabídky pro návštěvníky. Navštíví pivovar, expozici, mohou si prohlédnout hrad a rotundu, zkrátka v areálu stráví delší čas, což je rozhodně přínos.

Využijete novou expozici v propagaci města?

Příští týden představíme nový balíček pro návštěvníky, ve kterém expozici využijeme jako jednu ze součástí nové nabídky. Podrobnosti prozradíme jedenáctého dubna.

Kolik může podle vás expozice přilákat návštěvníků?

Předně musím říct, že expozice vypadá velmi zajímavě, varna byla v dobrém stavu a architekti si s ní vyhráli. Odhadovat zájem je těžké, ale doufám, že díky spolupráci s Městským pivovarem se na dvacet tisíc v prvním roce dostaneme.