Péči o nevyléčitelně nemocné zajišťuje speciální tým. Kromě sester ze znojemské Charity a sociálních pracovnic jsou v něm i lékaři. Lékařskou péči obstarávají specialisté, které zajišťuje spolek Konipaska. „Celkově máme sedmadvacet klientů, s hospicovým týmem, s kterým spolupracujeme od července, jsme pečovali společně o dvanáct lidí. Aktuálně máme tři klienty a jsou z celého regionu," informovala vrchní sestra znojemské Charity Angelika Osovská.

O službu domácího hospice je mnohem větší zájem na vesnicích. „Pomáhá vícegenerační soužití a skutečnost, že na péči se podílí více lidí," uvažovala Osovská.

Podobného názoru byl i Dominik Hes ze spolku Konipaska. „V bytě často nejsou prostorové možnosti k nastěhování dalšího člena rodiny. Navíc lidé, kteří žijí ve Znojmě a mají přímo za zády nemocnici, neřeší problémy s nemocí svých blízkých tak urgentně, jako lidé na vsi," uvažoval Hes. Nyní se lékaři spolupracující s hospicem starají o nemocnou ženu ze Znojma, jejíž syn o ni pečoval sám. „Nevěděl, že může využít domácí hospic a nyní je se službou velmi spokojený. Dokonce nás nazval anděly," netajil dojetí Hes.

o hospiciTým je složený z lékaře, psychologa, zdravotní sestry, sociální pracovnice, případně dobrovolníků a duchovního.
Odborníci pomohou nevyléčitelně nemocnému dožít důstojně a s minimálními bolestmi.
Za služby lékařů platí klienti 200 korun za den. S náklady pomáhá stát ve formě příspěvku na péči. U těžce nemocných dostanou pečující osm nebo dvanáct tisíc korun.

Zřejmě malý poměr klientů ze Znojma vůči obyvatelům okolních vesnic vedl znojemskou radnici k tomu, že se hospic rozhodla podpořit padesáti tisíci korun. „Dvacet tisíc dostane Charita a třicet tisíc spolek Konipaska. Rozhodli o tom zastupitelé v polovině prosince loňského roku," sdělila mluvčí města Zuzana Pastrňáková. Doplnila, že ke konci roku využívala služby domácího hospice jen jedna osoba. „Chápu, že město sleduje, jak moc je služba přínosná pro občany Znojma. Doufám, že naší prací dokážeme, že je potřebná a že má význam," uvažoval Hes.

Kraj má i pro letošek jasno. „Plánujeme, tak jako v minulém roce, i letos podpořit domácí hospicovou péči v kraji částkou deset milionů korun," přislíbil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Roman Celý.

S penězi počítá šéf znojemské Charity Evžen Adámek. „O dotaci požádá diecézní Charita v Brně. Pokud vím, loni dostala sedm milionů, na náš hospic šlo sedm set tisíc korun. Odhaduji, že letos bychom mohli dostat zhruba jeden milion korun," doufal Adámek. Peníze pokryjí většinu nákladů. „Co bude chybět, dofinancujeme výtěžkem z prodaného adventního punče nebo z Tříkrálové sbírky, ale plánujeme i další akce, které pomohou finance získat," vyjmenoval Adámek.