Čtyři roky bití, ponižování a strachu ji stálo její velké zamilování přes inzerát v časopise. Skončilo až poté, co utekla od svého manžela a ukryla se i s dětmi v Domově pro matky v tísni na znojemském Hradišti. Právě tady vloni prožila první klidné a hezké Vánoce po několika letech. Po letošních svátcích by už na Hradišti mohlo v bezpečí bydlet až třináct žen s dětmi. Dosud byla kapacita omezena pouze pro pět matek.

Na zahradě hradišťského stacionáře svatého Damiána už stojí nová budova pro matky v tísni, kterou provozuje Oblastní charita Znojmo. Určena je především ženám s dětmi do osmnácti let a těhotným. Ty by tu měly najít ubytování a pomoc při řešení problémů. V září loňského roku se podařilo po více jak šesti letech zahájit novou stavbu.

Včera zkolaudované prostory stály necelých dvanáct milionů korun. „Nábytek jsme již dovezli a v průběhu prosince připravíme všechny pokoje. Matky s dětmi se do domova nastěhují v lednu. Kapacita vzroste o sto procent, avšak žádné personální změny neplánujeme,“ řekl ředitel Oblastní charity ve Znojmě Evžen Adámek.

Stará budova bude nadále sloužit stacionáři pro tělesně a mentálně postižené děti, kterému se díky tomu zvýší kapacita.

V postaveném domě je k dispozici deset bytových jednotek s vlastním sociálním zařízením a tři krizové pokoje, z nichž jeden je upraven pro tělesně postižené. „Všichni se už nemůžeme dočkat a moc se těšíme na brzké stěhování. Klientky budou mít více soukromí i společného prostoru. Pro nás zaměstnance přibude více práce, protože kapacita domova bude mnohem větší,“ s úsměvem dodala vedoucí zařízení Blanka Mahdalová. Klientky s dětmi budou moci využívat prostory nové herny, návštěvní místnost, společnou kuchyň a dvě místnosti určené pro chvíle volna.