„Dohodli jsme se tak s doktorem. Zdraví mám jen jedno a je lepší, když teď budu chybět měsíc, než kdybych pak třeba promarodil půl roku,“ řekl devětatřicetiletý hokejista.

A důvod? „Zhruba před měsícem měl úraz levého kolena, při kterém se odlomily části chrupavky. Ty se nyní uvolnily a koleno při pohybu blokovaly. Operace byla takřka nevyhnutelná,“ uvedl zlínský chirurg Jaromír Holibka, který bude Dopitu dnes nebo zítra operovat.

Podle něj si rekonvalescence vyžádá zhruba měsíc. „Kdyby šlo všechno dobře, mohl by se vrátit za tři týdny, ale měsíc vidím jako reálnější dobu,“ říká Holibka, který nechce nic uspěchat. „Kdyby bylo na Jirkovi, vrátil by se už za dva týdny. Je to s ním těžké, pořád chce hrát,“ dodal s úsměvem lékař.
Sám Dopita tvrdí, že hrát sice mohl, ale ne na sto procent. A proto se rozhodl pro operaci. „Má už za sebou tři zákroky na pravém koleni, které drží. A teď se mu pochroumalo levé, takže musel víc zatěžovat to pravé. Dominantní má levou nohu,“ uvedl Holibka.

Žádné komplikace lékař nepředpokládá. „Snad nebude potřeba žádný další zákrok. Podle magnetické rezonance to vypadá jen na ty utržené chrupavky.“
Dopitova absence nadělala vrásky na čele znojemským trenérům. Orli bojují o účast v play-off a v současné době ztrácí čtyři body na desátý Třinec. „Je to citelná ztráta, obzvlášť v této době. Nedá se ale nic dělat, Jirka hrál hodně zápasů s omezením a teď už to fakt nešlo dál. Chtěl udělat pro mužstvo co nejvíc, ale další zápasy by představovaly velké zdravotní riziko,“ posteskl si znojemský kouč Václav Sýkora.

Orly čekají důležité zápasy. Kdo nahradí Dopitu v centru prvního útoku? „Na to zatím neumím odpovědět, máme čas do pátku, vyzkoušíme nějaké varianty,“ řekl Sýkora.

Těšit jej může alespoň to, že by se měl uzdravit útočník Roman Erat.

Právě on zaujal Dopitovo místo při jeho minulé absenci. „Snad bude Roman zdravý, minulý týden už začal s tréninkem. Snad se mužstvo semkne a zabere i bez Dopity,“ doufá znojemský kouč.