Zklidnění dopravy v centru města. Tak prezentovala radnice před létem nová dopravní opatření, která měla udělat střed Znojma přívětivější pro turisty i bydlící. Aut ale nyní do města vjíždí o čtvrtinu víc než před třemi lety. Vyplývá to z průzkumu agentury InPuncto. Přibylo i parkovacích míst pro bydlící. Řidiči změny vítají, chodci do výzkumu zahrnuti nebyli.

„Dopravu chceme z centra města postupně vytlačovat, nejdříve jsme chtěli ale střed oživit. To se povedlo,“ řekl starosta města Petr Nezveda. K utlumení provozu by podle něj v budoucnu mělo vést například zavedení kyvadlové dopravy mezi nádražím a náměstím Svobody nebo plánovaná výstavba parkovacích domů. „Drastičtější opatření vůči řidičům by utlumilo podnikání v centru,“ uvedl Nezveda.

Nová pravidla začala platit v červenci. Řidiči od léta už nemusí platit dvacetikorunový poplatek za vjezd do centra města. Lidé proto do města vjíždějí auty častěji.

„Ve všední den vjede do městské památkové rezervace kolem devíti tisíc aut. Špička kulminuje dopoledne mezi devátou a desátou, odpoledne mezi třináctou a sedmnáctou hodinou,“ vypočítal ředitel společnosti InPuncto Pavel Kovařík.

V roce 2004 měřili odborníci intenzitu dopravy v centru pouze v odpoledních hodinách. Tehdy do centra vjelo zhruba tři tisíce tři sta aut. Letos na počátku října to bylo o tisíc více. O méně než pětinu narostl celkový počet aut projíždějících denně celým městem. Letos to bylo zhruba jednadvacet tisíc.

Podle šetření míří do centra především místní. Devět z deseti aut v centru mělo jihomoravskou poznávací značku. Nejvíce, čtvrtina řidičů, jezdí do středu města za nákupy. Podle výzkumu zde většina aut zůstane zhruba hodinu. Téměř pětina řidičů v centru bydlí.

Samotní řidiči si změny v centru pochvalují. Líbí se jim především zrušení poplatku za vjezd do památkové rezervace. Problém vidí především v parkování. Pravě zde město přitom motoristům ustupuje nejvíce. Počet parkovacích míst pro bydlící se v porovnání s minulým rokem zvýšil více než o stovku. Nyní jich je zhruba čtyři sta čtyřicet. Zkrácena byla i doba, kdy je nutné platit na zbývajících místech.

„Přímo v centru jich je přes sto dvacet, lidé se naučili využívat i záchytné parkoviště na náměstí Svobody, kde je dlouhodobé parkovné nižší,“ řekl Josef Esterka, ředitel firmy .A.S.A, která parkování v centru provozuje.

Rovnější příležitost k parkovaní pro lidi, kteří mají a nemají parkovací karty by mohl přinést už příští rok.

„Vyhlásíme výběrové řízení na nový systém parkování v centru města. Jeho výsledek by mohl být znám do konce roku,“ řekl Nezveda.