Atmosféru středověku nasají návštěvníci v momentě, kdy bude městem procházet velkolepý, téměř pětisethlavý průvod krále Jana Lucemburského. „Krále ztvární již potřetí znojemský rodák a herec Miroslav Hrabě, jeho chotí bude opět znojemská herečka Šárka Drozdová. Mince, které bude královská družina po své cestě rozhazovat, budou opravdovým klenotem pro sběratele i milovníky historie. Imitují totiž pražský groš, avšak se speciálním vizuálem královského města Znojma a Vinobraní," přiblížil ředitel Znojemské Besedy František Koudela s tím, že přesně stovka z nich je ve zlatém provedení a stanou se vstupenkou na Vinobraní 2016.

z programuSOBOTA
- Masarykovo náměstí
13.00 Hradišťan
14.30 Historická scéna
19.30 Pavel Šporcl
21.00 Tublatanka
- Václavské náměstí
11.00 Lucrezia Borgia
- Kolbiště v Horním parku
11.00 a 20.00 rytířské turnaje
- Horní náměstí
20.30 Blue Effect
NEDĚLE
- Masarykovo náměstí
10.00, 12.00 a 14.00 Vinobus
- Na Káře
14.00 Šermířské vystoupení
Zdroj: web Vinobraní

Historický průvod krále Jana s chotí a dvořany vyjde dnes ve dvě hodiny odpoledne z Pražské ulice na Horní náměstí, odtud na Václavské, Mikulášské a Masarykovo náměstí. Cestu zde zakončí slavnostní historická scéna.

Dnešní pohodovou atmosféru podpoří nadčasové písničky Hradišťanu s Jiřím Pavlicou. „Program završí legendární slovenská rocková kapela Tublatanka. Závěr hlavního programu bude jako tradičně patřit monumentálnímu komponovanému ohňostroji. Letošním motivem je Královská koruna Jana Lucemburského," naznačila produkční Besedy Jana Alexová.

Milovníci vína a burčáku mohou v centru města navštívit bezmála dvě desítky mázhausů. Ochutnávka vín bude připravená opět v bezprostřední blízkosti rotundy svaté Kateřiny, ale také na Slepičím trhu.

Odpočinkovou a klidovou zónu s programem najdou rodiny s dětmi v Hradebním příkopu.Zítřejší program bude soustředěný především do prostoru na Káře, kde k posezení u vína zahraje Cimbálová muzika Denár, vystoupí Sdružení historického šermu Honorata nebo Ukulele Troublemakers. „Zájemci se mohou zastavit na sklenku vína na Rajskou vinici, na Vlkovu věž, do Louckého kláštera či na Šobes," přiblížil pracovník Besedy Chaloupecký.

Zítřek také nabídne milovníkům vína první jízdu Vinobusem, který vyrazí z Masarykova náměstí poprvé v deset hodin dopoledne. Putování po vinařských obcích regionu nabízí pořadatelé zdarma.