„Stavba domova pokračuje podle stanovených plánů, dodavatel dokonce nabízel, že skončí dříve. Na to ale město nemá připravené peníze, proto jsme se dohodli na dodržení původního plánu tak, aby byl domov důchodců začít fungovat na jaře příštího roku," sdělil znojemský starosta Vlastimil Gabrhel.

Novým klientům pavilon s téměř stovkou lůžek začne sloužit příští rok na jaře. „Abychom vše stihli včas připravit, schválila rada města vyhlášení dvou veřejných zakázek na vybavení pavilonu v hodnotě přes dvanáct milionů korun," dodal starosta.

Vybavení bude stát přes dvanáct milionů korun. „Jednáme o určité podpoře s krajem, ale výsledek zatím není jistý. V rozpočtu na letošek jsme s tímto nákupem původně nepočítali, ale minimálně výběrové řízení letos provést musíme," uvažoval Gabrhel.

Oba nadlimitní otevřené tendry město vypíše formou elektronické aukce. „Zajistíme tím transparentnost a snížíme administrativní náklady. V jednom řízení budeme nakupovat nábytek a základní vybavení interiérů v druhém zdravotnické vybavení a lůžka," doplnila mluvčí radnice Renáta Bártová.

Pavilon domova pro seniory u městského lesíku město plánuje otevřít příští rok na jaře. „Vedle samotného nastěhování a vybavení nových prostor bude také nutné postavit spojovací krček se stávající budovou a přemístit do nového například kuchyni. Ta pak vyžaduje až tříměsíční zkušební provoz," uvedl Gabrhel.

Devětadevadesát nových lůžek pomůže ulehčit stávajícím pořadníkům. „Lidé nemusí podávat nové žádosti, při obsazování nové kapacity budeme vycházet ze stávajících pořadníků. Jelikož domov zřizuje a provozuje město Znojmo, které poskytuje příspěvek na provoz, a jeho Centrum sociálních služeb, mají a budou mít při přijetí přednost obyvatelé Znojma," uvedla mluvčí Bártová.

Dlouhodobě nedostatečnou kapacitu míst v domovech důchodců má nový pavilon navýšit o devětadevadesát lůžek. Stavba vyjde na víc než sto čtyřicet milionů korun, město ze svého zaplatí čtyřicet milionů, státní dotace pokryje téměř sto milionů korun.

Další domov pro stárnoucí a nemocné lidi chystá kraj u Miroslavi. „Příprava této investice je nyní těsně před podáním žádosti o stavební povolení. Domov má mít padesát lůžek a náklady na stavbu jsou odhadnuty na osmdesát milionů korun," sdělil Petr z krajského úřadu. Kdy přijdou místo projektantů a úředníků ke slovu dělníci a stavební stroje zatím není zřejmé, projekt je totiž zatím takříkajíc ve frontě na peníze z úvěru do Evropské investiční banky (EIB), z něhož kraj platí vybrané investice. „Akce jsme zařadili do úvěrového programu EIB a nyní je uložena v zásobníku plánovaných akcí. Pokud se podaří zajistit financování ze strany kraje, lze dokončení stavby odhadnout na roky 2014 nebo 2015," dodal Holeček.

Podle miroslavského starosty Augustina je miroslavský projekt dobře připravený. „Ve srovnání s dalšími čtyřmi chystanými domovy jsme nejdál. Jsou vyřešené pozemky, obstarali jsme přeložku vysokého napětí. Nyní budu sledovat postup stavebního řízení a poté jednat s krajem o dalším postupu," uvedl Forman.