Jistěji se po sérii cvičení pod dohledem fyzioterapetky cítí obyvatelka domova Jindřiška Novotná „Na cvičení jsem chodila velmi ráda, moc mě to bavilo. Teď jsem pohyblivější a cítím se při chůzi víc bezpečně,“ uvedla.

Provozovatelé domova přistoupili k neobvyklému řešení z preventivních důvodů. „Pády a úrazy v pokročilém věku bývají i jednou z častých příčin úmrtí. Našim klientům i jejich rodinám proto průběžně vysvětlujeme přínosy protipádových cvičení, abychom u nich vzbudili zájem o tuto důležitou, avšak dobrovolnou aktivitu,“ zdůvodnil ředitel šanovského Senior Centra Michal Veleba.

V Lesonicích na Znojemsku se pustili do výstavby nového rybníku, má zadržet vodu v krajině a zásobovat studny obyvatel.
Z bývalé černé skládky rybník. Lesoničtí v něm chtějí zadržet vodu z potoka

Školením prochází nejen klienti domova, ale i ošetřovatelé. „Každý pád je totiž pro klienta stresovou situací, která může mít za následek výrazné zhoršení kvality jeho života. Po zavedení preventivního rehabilitačního programu se dle interních statistik počet pádů v domově snížil o třicet procent, což je signál pro to, aby cvičením prošlo co nejvíc obyvatel domova,“ míní fyzioterapetka domova Lucie Ficová.

Cvičení s důchodci zaměřuje na zvýšení pružnosti a svalové síly, zlepšení rovnováhy, koordinaci a hybnost klienta. „Využíváme overbally, posilovací gumy, ale i různé překážky či nácvikové rampy k chůzi. Ale také vhodné používání obuvi nebo pomůcek,“ dodala Ficová.