„V současnosti máme v žádostech o dotaci na dovolenou deset lidí nadstav. Tito lidé jsou tedy v této chvíli náhradníky. Někteří z přihlášených se ale již dříve odhlásili,“ řekla mluvčí města Denisa Šipošová. Důchodci měli možnost se o dotaci na dovolenou přihlásit od 20. března do čtvrtka. Při výběru rozhodovala rychlost s jakou se o dovolenou ucházeli. První den tak za půl hodiny úředníci přijali sto třicet žádostí.

Poptávka jen lehce překročila nabídku. Město ale zatím předpokládá, že s akcí bude pokračovat i příští rok. „Nejvíce ale bude záležet na zkušenostech, které získáme tento rok po samotné dovolené důchodců. Jsme teprve na začátku,“ uvedla Šipošová.

Na Makarskou rivieru v Chorvatsku s podporou města v květnu a červnu odjedou čtyři turnusy důchodců. Výběrové řízení města na uspořádání dovolených vyhrála znojemská cestovní kancelář ABC Tours. V tříhvězdičkovém hotelu bude šťastlivce čekat kromě ubytování i jídlo, výlety a večerní tanečky. Na vše bude dohlížet po celou dobu zájezdu lékař. Za jednoho výletníka si cestovní kancelář zaúčtuje přes deset tisíc korun. Zhruba polovinu částky zaplatí město. Na rekreaci seniorů radnice vyčlenila milion korun.

Město kromě nové nabídky pro důchodce několik let organizuje i speciální tábory pro děti ze sociálně slabších rodin, či děti zaměstnanců věznice.