Opravený Rytířský sál zámku v Moravském Krumlově bude v úterý hostit jednání tamních zastupitelů. Obvyklé místo zasedání v sále na radnici změnili kvůli jednomu z bodů programu. Vlastník zámku, veletržní společnost Incheba, ho městu nabízí ke koupi za patnáct milionů korun.

Podle starosty Tomáše Třetiny půjde o zásadní rozhodnutí. „I proto se sejdeme přímo na zámku, předpokládám, že to bude zajímat i lidi a že přijdou v hojném počtu. Půjde totiž o jedno z nejdůležitějších rozhodnutí pro budoucnost města, které bude toto zastupitelstvo činit. Očekávám konstruktivní a pozitivní debatu, všichni jsme si vědomi vážnosti rozhodnutí," uvedl starosta Třetina.

Koupi zámku se chystá podpořit například opoziční zastupitel František Šlapanský. „Ideální řešení to pro město není, ale z možností, které se nabízí, je to nejpřijatelnější varianta. Nyní město v podstatě nemá šanci zasahovat do dění. Jako vlastník bude ve zcela jiném postavení, včetně možností snažit se získávat další dotace," uvažoval Šlapanský, který koupi označil za rozumný krok.

Jinak se na věc dívá zastupitel Pavel Procházka. Město podle něj jednou nejspíš zámek stejně koupí, ale nemá spěchat. „O zámek bude potřeba se postarat, ale lidi nyní víc zajímá, aby si nevyvrtkli kotník, když na náměstí vystoupí z auta," podotkl Procházka.

Než si město podle něj začne něco se zámkem, mělo by spravit například silnice. „Pořád ještě nejsou takové, aby se po nich dalo jezdit a netrpěli lidé kolem nich, mám na mysli zejména ulice Nádražní a Rakšickou," řekl zastupitel.

Pro koupi zámku zřejmě ruku nezvedne. „V této situaci ji nejspíš nepodpořím. Ostatně mluvilo se tu přece o referendu," dodal zastupitel.

Podle starosty Třetiny se zastupitelé domluvili, že budou postupovat jinak. „Referendum bychom nestihli, zvažovali jsme anketu v našich novinách. Nakonec jsme se domluvili, že si každý promluvíme s okruhem svých voličů a budeme se zajímat o jejich názor na celou věc," sdělil starosta.

Krumlovští zastupitelé se ke svému veřejnému jednání sejdou v úterý ve čtyři hodiny odpoledne v Rytířském sálu na zámku. Na programu mají mimo jiné i stanovisko města k asijské tržnici.

Na zámku lze také již od uplynulého víkendu navštívit nové výstavy. Hlavním lákadlem je čerstvě instalovaná stálá expozice ze Sbírky Jana a Medy Mládkových.

Ve výběru více než šesti desítek prací návštěvníci najdou díla od klíčových představitelů českého či středoevropského umění druhé poloviny dvacátého století. „Expozice, která se bude každý rok mírně obměňovat v souvislosti s rekonstrukcí dalších zámeckých prostor, bude v Moravském Krumlově ke zhlédnutí minimálně do konce roku 2017," informovala vedoucí odboru školství a kultury krumlovského městského úřadu Marie Brücková.

Mimoto návštěvníci uvidí sezonní výstavu kolekce děl Zdeňka Buriana.