Ostatní hřbitovy ve Znojmě se nezamykají a jsou tak přístupné kdykoliv stejně, jako například místo posledního odpočinku v Moravském Krumlově.

Podle správce znojemského ústředního hřbitova Josefa Rotha lidé mohou zaparkovat například u garáží naproti hřbitovu, pokud nenajdou volné místo přímo před hřbitovem. Tam před časem policie nechala nainstalovat zelenobílé patníky, které mají umožnit lepší výjezd zaparkovaných aut. Přitom ale ubylo několik parkovacích míst.

Hřbitovy ohlídají společně strážníci i policisté. „Hlídky u hřbitovů každoročně posilujeme. Větší frekvenci návštěvníků očekáváme již o víkendu před Dušičkami," naznačila mluvčí policistů Lenka Drahokoupilová.

Ve střehu by měli být také všichni řidiči i chodci a počítat s tím, že za volant usednou i lidé, kteří vyjíždí pouze několikrát za rok. Kromě případného rizika, které hrozí od „svátečních řidičů" by měli lidé počítat také s tím, že v pohotovosti budou i zloději.

Policisté každý rok zaznamenají několik případů krádeží na hřbitovech. „Poměrně časté je, že ženy si při úpravě hrobu odloží kabelku a zloděj ji v nestřeženém okamžiku ukradne, případně ji vezme ze zaparkovaného auta," dodala Drahokoupilová.

Šéf znojemských strážníků Ivan Budín dodal, že mnozí řidiči v roztržitosti nechají dokonce odemčená auta, v kterých zůstanou například notebooky nebo peněženky. „Rozhodně by se všichni měli mít na pozoru," připomněl Budín.

S dopadením takových zlodějů bývá totiž obvykle problém, mimo jiné také proto, že znojemský ústřední hřbitov ani další hřbitovy ve městě, nejsou opatřeny fotopastmi.

Naproti tomu v Moravském Krumlově je nechali nainstalovat již před dvěma lety. „Občas se lidem ztratily z hrobů květiny nebo vázy. K větším a zásadnějším škodám nedošlo, ale fotopasti jsme nechali na hřbitov umístit spíše z preventivních důvodů. Za dobu, kdy je máme, jsme nezaznamenali žádné případy krádeží," sdělil šéf strážníků v Moravském Krumlově Rudolf Fráňa, který drží se svými lidmi noční směny. Společně budou dohlížet na pořádek kolem hřbitovů, stejně jako jejich kolegové ve Znojmě. „Všechny hřbitovy ve městě bude hlídat nejen ve dne, ale projdeme je i v noci," uzavřel Budín.