Úspěch je těší o to víc, že firma funguje pouhé tři roky. „Vařili jsme doma marmelády z vlastního ovoce, jako většina lidí na Znojemsku. Před třemi lety jsme založili vlastní firmu, vše zpracováváme ručně bez chemických přísad. Ocenění poroty je pro nás velké zadostiučinění a ujištění, že se ubíráme správným směrem," usmíval se podnikatel Bouda s tím, že úspěchem v soutěži zjistili, jaké jsou světové chutě a trendy v gastronomii.

Na myšlenku uvařit ledové víno ho přivedli vinaři ze Znovínu, kteří jim poskytli surovinu. „Nespali jsme se ženou čtrnáct dní a snažili se přijít na to, jak dosáhnout správné konzistence. Když jsme vyzkoušeli uvařit marmeládu v malém množství v hrnci, vše vypadalo jednoduše a ledové víno ve skleničkách výborně tuhlo. Když jsme však chtěli vařit ve větším množství, stále jsme měli jen vodu. V kotli se najednou směs chovala jinak, navíc víno má spoustu kyselin a nebylo vůbec snadné želé uvařit. Budil jsem se v noci, chodil po domě a litoval investovaných peněz. Stálo to ale za to," s úlevou vypráví Bouda.

Boudovi zřejmě neznají odpočinek a pracují i na dovolené. „Dovezeme si nějaké ovoce nebo pochutiny, ochutnáváme a přemýšlíme, jak připravit marmeládu nebo jiné výrobky v našich podmínkách," vysvětluje Bouda.

Marmeládu připravují z ovoce z vlastní zahrádky, případně od vybraných pěstitelů. Produkují čtyřicet různých výrobků, které jsou ke koupi na různých místech Znojma, ale i za hranicemi.

Nyní mají právo být pyšní. Ve světové konkurenci deseti tisíc firem získalo tři hvězdy pouhých sto pětatřicet z nich. Radost by měli i podnikatelovi předci, na jejichž tradici domácího rodinného zavařování firma Bouda 1883 navázala.