Znojemskému deníku Rovnost plány dyjákovických potvrdil starosta obce Josef Gajdošík. „Je to tak. Příští rok bychom chtěli, aby ji firma, kterou budeme vybírat, zbourala," uvedl Gajdošík.

Kolik bude demolice stát, není ještě jasné. „To nemohu sdělit, protože firmu ještě nemáme vysoutěženou. Hrubý odhad je milion korun. Rádi bychom, aby firma vše zbourala za náklady tak, aby nás to teoreticky nestálo ani korunu," přiblížil Gajdošík.

Budova podle starosty obsahuje také azbest. „Počítáme s tím, že bude uložený na skládce nebezpečného odpadu," dodal první muž Dyjákovic.

Parcelu o výměře necelé tři tisíce metrů čtverečných chtějí dyjákovičtí rozdělit na tři stavební parcely pro výstavbu rodinných domků.

Vedení obce tak prakticky vyřešilo letitý problém, který podle starosty existoval právě kvůli ubytovně. „Vyčerpali jsme totiž všechny zákonné možnosti, jak řešit problémy spojené s některými lidmi, kteří v ní byli ubytovaní," řekl již dříve Gajdošík v narážce na různé protiprávní činy, které se podle vedení obce ve vsi děly od doby fungování ubytovny. Policisté ve vesnici řešili menší krádeže nebo sprejerství.

Podle Ester Svobodové, která v ubytovně pracovala, byl objekt zcela prázdný už v březnu. „Provozovatelka ubytovny lidem, kteří v ní bydleli, sehnala ubytování jinde. Někteří jsou v Domu na půli cesty, další v jiných ubytovnách. S ohledem na ty lidi nechceme říkat kde," potvrdila již dříve Svobodová.

Obyvatelé Dyjákovic jsou s aktuálním vývojem a plány vedení obce spokojeni. „Já s tím souhlasím a jsem rád, že to takhle dopadlo," svěřil se například František Gígel.

Také další obyvatelka Dyjákovic toto řešení vítá. „Jsem spokojená s tím, že to chtějí zrušit. Pokud tam budou domky, je to jen dobře. Parcel tu totiž moc není," řekla Libuše Kúnová.

Ubytovny pro sociálně slabé lidi na Znojemsku mapují pracovníci Oblastní charity Znojmo. „Víme o Uherčicích, za podobné zařízení můžeme považovat i bývalý hotel Dukla ve Znojmě.," řekla vedoucí Rodinného sociálního asistenta charity Radka Růžičková. Podle ní je ubytovna v Uherčicích velmi spartánská.