Na prezentaci záměru výstavby se ale sešlo jen okolo dvanácti místních obyvatelů. Představitelé obce tedy na pondělním zastupitelstvu rozhodli, že se pokusí udělat referendum.
„Musíme zjistit podrobnosti a všechny náležitosti referenda. Za měsíc pak vzastupitelstvu rozhodneme, zda lidové hlasování o výstavbě elektrárny skutečně uspořádáme,“ řekl starosta Tasovic Josef Sabáček.
Zhruba pět větrných vrtulí chce společnost postavit na pozemku u hlavní silnice ve směru Znojmo – Brno. Také vsousedních Hodonicích zastupitelé projednávali tento týden záměr výstavby elektrárny. Investoři chtějí vtéto obci postavit sluneční panely.
„Máme několik žadatelů na odkup pozemků se záměrem na výstavbu fotovoltaické elektrárny či zřízení zázemí dopravní společnosti,“ řekl starosta Hodonic František Houšť.
Firma má vplánu zřídit panely vseverní části Hodonic u sladovny, kde jsou pozemky určené vúzemním plánu pro výstavbu průmyslové zóny. „Zhruba dva hektary pozemku patří obci. Prodej jsme ale zatím neschválili. Rozhodovat budeme na příštím zastupitelstvu,“ dodal starosta.
Vněkterých obcích mají ale svýstavbou slunečních elektráren problémy. Například vBožicích lidé protestují a sepisují petice proti záměru. VHodonicích je ale podle starosty situace mnohem příznivější.
„Božice mají nevýhodu vtom, že nová elektrárna by navazovala na obytnou část. U nás tento problém nehrozí. Pozemky určené pro průmyslovou zónu jsou včásti mimo obec,“ vysvětlil Houšť.