Vy jste dnes emeritním, tedy zasloužilým sládkem. Kolik má Znojemský pivovar dnes sládků?
V pivovaru je jeden sládek a jeden podsládek. Sládek v bývalém pivovaru Hostan kdysi pracoval. Neznal však celou výrobu. Pracoval jen na jednom středisku, ve spilce. Dříve byli pracovníci pivovaru zaškoleni na konkrétní pracoviště. Já se dnes snažím je proškolit tak, aby věděli od A po Z o výrobě piva naprosto vše. Od nákupu surovin, přes vaření piva, fermentaci piva, dokvašování, stáčení, prostě vše.

Je to tím, že jste malý pivovar?
Je to tak. U nás musí každý umět všechno. V malých pivovarech člověk musí mít vztah k pivu a srdce pro vaření piva. Ve velkých je to přece jenom jinak.

Kolik času a energie věnujete práci emeritního sládka?
Každý den do práce nechodím, ale v poslední době je stále více exkurzí. Lidé mají stále větší zájem o prohlídku a ochutnávky v našem pivovaru. Ukazuji, jak se pivo u nás dělá a když je zájem, také jim ho načepuji.

Vaříte čtyři druhy piva a různé speciály. Jaký máte vztah k vašemu pivu? Které z nich máte nejraději?
Jsem spíše konzervativní pivař. Mám rád naši jedenáctku a dvanáctku, pochutnám si také na medovém pivu, které děláme na Vánoce. Na Velikonoce budeme mít jantarovou dvanáctku. To jsou piva, které mi z našeho portfolia nejvíce chutnají.

Jak dlouho ještě chcete pro pivovar pracovat? Přeci jen, být v pivovaru prakticky nepřetržitě od roku 1965, to je velký kus života a práce…
Chtěl bych pracovat, dokud zdraví dovolí a dokud mne tu budou trpět. mě to prostě baví. Dnes už nemám žádné podřízené, není tedy žádný stres. Když chtějí zaměstnanci pivovaru poradit, rád jim vždy vyjdu vstříc. A také bych se rád dočkal tří set let pivovaru, který v těchto prostorách funguje. To bude v roce 2020.

Vy jste se stal reklamní tváří pivovaru. Jak k tomu došlo? Museli vás přemlouvat?
trošku mne přemluvit museli. Jenže vzhledem k tomu, že jsem tady léta pracovat a spousta lidí mne zná a má mne s pivovarem spojeného, rozhodli se majitelé pivovaru, že bych tváří pivovaru měl být právě já. Naštěstí billboardy, na kterých mne lidé poznávali, byly jen v regionu.

Co vám známí na tuto reklamu říkali?
Kolik jsem za to dostal?

Kolik vaříte piva a kolik jste vařil v bývalém pivovaru Hostan?
V Hostanu jsme dělali až 246 tisíc hektolitrů ročně. My jsme loni udělali asi 2600 hektolitrů. Příští rok plánujeme asi čtyři tisíce hektolitrů.

Jaký je zásadní rozdíl?
Dnes pivu musíme věnovat více úsilí. Snažíme se, aby bylo stále konstantní, aby nebyly kvalitativní výkyvy. To zákazník rychle pozná a ztratit zákazníka, to je raz dva. To nechceme připustit. Kromě jedenáctky, která vychází z původní receptury, a já k ní také trochu přispěl, děláme původní receptury. To budeme dělat i dál.