„Očekáváme spuštění provozu do tří týdnů. Elektrárna vznikla, díky vstřícnosti obce, na ploše víc než čtyř hektarů. Předpokládáme, že ročně vyrobí téměř půldruhého milionu kilowatthodin elektřiny,“ sdělila mluvčí společnosti, která elektrárnu buduje, Zuzana Musilová.

Projekt považuje za užitečný starosta Hrádku Ondřej Kubic. „Dobře jsme zhodnotili obecní pozemek, navíc z výkonu elektrárny půjde významný příspěvek do obecního rozpočtu,“ konstatoval starosta.

V elektrárně vidí i potenciál pro přilákání turistů. „Kolem Hrádku vede cyklotrasa Greenways. Počítáme s instalací poutačů, aby cyklisté věděli, co u Hrádku stojí a zajeli se na elektrárnu podívat. Široko daleko nic podobného není, proto by mohla být sluneční elektrárna pro turisty zajímavá,“ dodal Kubic.

Již několik měsíců vyrábí a dodává energii sluneční elektrárna v Jaroslavicích. Provozuje ji, stejně jako dokončované zařízení v Hrádku, společnost Energy 21.

„Jde o první projekt naší skupiny, výkon elektrárny je necelý jeden megawatt. Elektrárna používá amorfní fotovoltaické panely. To znamená, že pro výrobu energie využívají rozptýlené denní světlo a nejsou tak závislé na přímém slunečním záření,“ řekla mluvčí Musilová.

Energie

Další projekty

Další chystaný projekt sluneční elektrárny pozastavil loni na podzim investor v Božicích. Plán narazil na nesouhlas části místních obyvatel, i úřední problémy při projednávání změny územního plánu. Zástupci obce hodlají pro podobný projekt nabídnout a využít jiný pozemek v jedné z nově vymezených průmyslových zón u Božic.

Vedle velkých průmyslových fotovoltaických elektráren si začínají první majitelé rodinných domů pořizovat menší zařízení pro výrobu elektřiny pro svou domácnost.

„Montujeme jich po celé republice asi dvanáct měsíčně. Zrovna na Znojemsku máme nyní dvě. Pro investora jsou malé fotovoltaiky zajímavé tím, že může jednak vyrábět čistou energii pro svou spotřebu a přebytky může prodávat do sítě. Proto šetří, a výrazná vstupní investice se mu brzy vrací,“ řekl Libor Váka, jednatel společnosti Sollaris, která se na malé elektrárny specializuje.

Zájemci o pořízení a instalaci takového zařízení musí počítat s investicí nejméně tři sta tisíc korun. „Zájem postupně roste a svou roli, vedle obecného tlaku na větší podíl obnovitelných zdrojů, hraje i rozvoj velkých elektráren. Lidé začínají poznávat novou technologii a její fungování a přemýšlet o možnostech využití i pro své účely,“ dodal Váka.

Nejvíce projektů na alternativní zdroje energie chystají na Znojemsku a Krumlovsku investoři větrných elektráren. V provozu je zatím první, menší větrný park u Břežan, kde elektřinu vyrábí čtyři větrníky.

Některé další projekty čelí od počátku kritice části místních obyvatel, další dotáhly firmy až k začátku stavby.

Referendum

Ve Vranovské Vsi vyhlásila obec k záměru stavby tří větrných elektráren místní referendum. Hlasující sice velkou většinou záměr odmítli, účast však zdaleka nedosáhla předepsané poloviny oprávněných voličů.

„Referendum je proto ze zákona neplatné. Obecní zastupitelstvo schválilo další pokračování příprav stavby. Všechny námitky a připomínky mohou lidé předložit v dalších kolech úředních řízení,“ řekl starosta Vranovské Vsi Jiří Peřinka. Kritiky projektu přístup představitelů obce zklamal. „Výsledek odráží jednoznačnou vůli voličů a je to jasný vzkaz zastupitelům. Vážím si všech, kdo přišli a projevili svůj názor. Zastupitelé by měli výsledek respektovat,“ řekl již dříve jeden z kritiků projektu Pavel Kvača.

Pro celý Jihomoravský kraj posuzoval krajský úřad za posledních pět let šestadvacet záměrů na stavbu větrných elektráren. „Znojemska a Krumlovska se týká jedenáct záměrů jednotlivých elektráren a jejich parků. V provozu je zatím jediný, v Břežanech. Ve fázi platného stavebního povolení a počátku stavby je zřízení jedné elektrárny v Banticích. Pravomocné stavební povolení má i další jednotlivá elektrárna v Tulešicích,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Jiří Klement.

K záměru výstavby dvou elektráren u Stálek vydali krajští úředníci v březnu nesouhlasné stanovisko, zejména kvůli hnízdění orla mořského. Projekty v Lesné, Pavlicích a Banticích čeká další posuzování.

PROJEKTY VĚTRNÝCH ELEKTRÁREN NA ZNOJEMSKU
Větrný park Bantice II,
6 větrných elektráren, stanovena nutnost dalšího posuzování
Větrné elektrárny - park Mackovice
25 větrných elektráren . Stanovisko EIA vydáno 19.1.2007 – souhlasné.
Větrná elektrárna Tulešice
1 větrná elektrárna, vydáno pravomocné stavební povolení, předpoklad výstavby 2008-2009.
Větrná elektrárna Šanov,
1 větrná elektrárna, závěr zjišťovacího řízení-záměr nebude posuzován.
Větrný park Chvalovice,
Souhlasné stanovisko vydáno 23.10.2007.
Větrný park Pavlice
8 větrných elektráren
v současné době je zveřejněna dokumentace EIA
Větrné elektrárny Lesná – Vranovice
3 větrné elektrárny, 14.9.2007 vydán závěr zjišťovacího řízení, stanovena nutnost dalšího posouzení
Větrný park Rešice
8 větrných elektráren. Záměr bude zveřejněn v nejbližších dnech