Monumentální plátna Slovanské epopeje Alfonse Muchy se dočkají vlastní výstavní síně. Vedení Prahy po téměř devadesáti letech od dokončení souboru obrazů odsouhlasilo výstavbu nové galerie. Domovem pro Muchova plátna se má stát přistavěné křídlo Lapidária na holešovickém Výstavišti.

Podle primátorky Adriany Krnáčové by se epopej mohla do Lapidária stěhovat už za dva a půl roku. „To velkolepé dílo si vlastní a důstojný domov zaslouží. Podpoříme tím navíc rozvoj Výstaviště, protože epopej tam jistě přiláká mnoho lidí,“ uvedla pro Deník Krnáčová.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.
Praha nabízí Krumlovu jen kopie. Pro originál Epopeje je prý zámek nevyhovující

Investici za víc než půl miliardy korun, která zahrnuje i kompletní rekonstrukci stávající budovy Lapidária, musí ještě posvětit pražští zastupitelé.

Moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina nevěří, že by hlavní město zvládlo tak rychle nový objekt pro Epopej postavit. „V Praze za dva roky nic nepostaví. Nemají změnu územního plánu, nemají projekty, nemají vysoutěženou stavební firmu. To vše trvá velmi dlouho. Takže vzácná plátna budou zase někde smotaná a uskladněná,“ reagoval Třetina.

Ilustrační foto
Muž ve Znojmě umřel na bodná zranění. Žena se k činu přiznala

Moravský Krumlov, v jehož zámku byla plátna od šedesátých let minulého století až do roku 2011 vystavena, je podle starosty města připraven se o dílo postarat. „Zámek jsme koupili, začali jsme jej opravovat. O plátna, na které máme adekvátní prostory, se umíme postarat,“ dodal Třetina.

Část pláten je nyní k vidění na Výstavišti v Brně. Jsou součástí výstavy s názvem Re:publika. O slavné dílo je veliký zájem. „Jen za prvních čtrnáct dní vidělo Epopej patnáct tisíc návštěvníků. Víkendy pak jsou obsazené plně,“ konstatoval mluvčí společnosti Veletrhy Brno Jiří Smetana s tím, že kapacita návštěvníků je kvůli dodržení klimatu omezena.

Ilustrační fotografie.
Slovanská epopej se vrací po 88 letech. S plakáty zavede lidi do Muchových světů

Jen z médií má informace o pohybu pláten vnuk autora John Mucha. „Přivítal bych, kdyby Praha měla důstojný a bezpečný prostor pro Slovanskou epopej. Chci, aby plátna byla součástí něčeho velikého a trojrozměrného. Naše nadace je připravena se do takového projektu zapojit. Zatím se však vše dozvídám jen z médií. Musel bych vše řádně prozkoumat. Praha se zatím se mnou vůbec nespojila,“ reagoval na nové informace o plátnech John Mucha.

Aktuálně je tedy část souboru obrazů k vidění na brněnském výstavišti a zbytek je uložený v depozitáři. „Začátkem července začneme připravovat rámy a od 19. července budou plátna vystavena v galerii v Obecním domě k příležitosti 100. výročí vzniku Československa,“ nastínil pražský radní pro kulturu Jan Wolf.

Jehla zapíchnutá do sedla kola
Na sedátko kola někdo nastražil jehlu. Muž se o ni píchl do ruky

Na brněnské výstaviště se na Epopej chystá podívat Lea Vymlátilová. „Výstava Dva světy má skvělé ohlasy. Je jedinečná propojeností dvou kontrastů. Části sbírky pláten a plakátové tvorby pro komerční užití. Nechci si tuto příležitost nechat ujít,“ svěřila se obyvatelka Brna.

O budoucnosti Epopeje mezitím budou opět rozhodovat soudy. Nejvyšší soud totiž nedávno vrátil k novému projednání zatím neúspěšnou žalobu o vlastnictví, kterou na hlavní město podal malířův vnuk John Mucha.