Psy a kočky miluje snad víc, než sama sebe. Protože ve svých třiaosmdesáti letech toho už podle svých slov moc nepotřebuje, prodala důchodkyně Štěpánka Faglerová dům a nastěhovala se do pečovatelského domu. Čtvrt milionu korun z prodeje domu věnovala Znojmu na rozšíření městského útulku. Už předtím ale dala statisíce na vybudování a provoz soukromého útulku pro opuštěná a týraná zvířata v Příměticích.

„Část peněz z prodeje domu jsem věnovala svým příbuzným. Zbytek peněz dám zvířatům,“ řekla Faglerová. Chtěla by, aby v útulku pro psy v Načeraticích vzniklo ještě oddělení pro bezprizorné kočky.

„Ve Znojmě jsou lokality, kde se toulá spousta hladových, nemocných, či dokonce týraných koček,“ posteskla si Faglerová. Podle ní existuje jediný způsob, jak počet toulavých koček snížit.

„Představuji si to tak, že by v útulku vzniklo zázemí, kde by zvěrolékař odchycené kočky kastroval. Potom by mohly být vypuštěny zpět na původní místo, či předány případným zájemcům,“ doplnila dárkyně.

Znojemští radní minulý týden doporučili zastupitelům přijmout čtvrtmilionový dar a použít jej na rozšíření městského útulku o sekci pro kočky. „Psí útulek funguje na třetinu kapacity, takže možnost rozšíření tady určitě je,“ řekl místostarosta Znojma Jan Blažíček. Půlroční zpoždění mezi přijetím daru a červencovou žádostí Faglerové o jeho přijetí, vysvětluje místostarosta technickými problémy.

„Nejprve to vypadalo, že současný psí útulek nebude možné o část pro kočky rozšířit. Pak jsme ale problém konzultovali s odborníky a přišli na způsob, jak sekci přeci jen vytvořit. Bude stavebně oddělena, bude mít samostatný vchod, přijímací místnost i karanténu. Až když jsme si byli jisti, že oddělený prostor bude možné udělat, kývli jsme na dar,“ vysvětlil místostarosta. Sám před příchodem na radnici podnikal právě v oblasti chovu a výživy domácích zvířat.

„Ze zkušenosti vím, že především Rakušané mají kočky velmi rádi. Vstupem do evropského prostoru nemůžeme ani je omezovat v osvojování zvířat. Věřím, že možná i tímto způsobem většina nalezených či odchycených koček získá nového majitele,“ uvedl Blažíček. Štěpánka Faglerová se podle něj svým čtvrtmilionovým darem stala jedním z největších donátorů města Znojma.

„Není to úplně výjimečný čin, v minulosti lidé také darovali městu peníze. Určitě se ale jedná o jednu z největších finančních částek a konkrétně městskému útulku velmi pomůže,“ dodal místostarosta.

Z finančního daru jsou potěšeni i samotní zaměstnanci útulku. „Nestává se, abychom dostali tolik peněz. Jsem rád, že díky daru budeme moci pomáhat i kočkám,“ řekl vedoucí ošetřovatel z načeratického útulku Tomáš Žák.
Štěpánka Faglerová založila začátkem roku 1992 Spolek na ochranu opuštěných a týraných zvířat.

„Naším hlavním úkolem bylo postavit útulek pro psy. Město nám v té době nijak nepomáhalo. Nedostali jsme žádné peníze,“ popsala začátky Faglerová. Prodala dům po rodičích a půl milionu korun věnovala na rozjezd útulku. Byli tehdy závislí na darech od lidí a peníze sháněli, kde se dalo.

„Pomohla nám i spolupráce s Martou Kubišovou. Znojemský útulek byl několikrát v televizi. Město nám pak začalo přispívat. I když to z počátku bylo třeba jen pět tisíc korun na rok,“ vzpomněla Faglerová.