VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Farmáři si pochvalují úrodu

Znojemsko - Žně na Znojemsku skončily. Podle odborníků je proti loňskému roku úroda lepší. Hektarové výnosy se pohybují pod šesti tunami.

19.9.2011 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Foto: DENÍK/Zuzana Škvrnová

Sklizeň v regionu skončila a farmáři mohou být spokojeni. Hektarové výnosy jsou o několik procent vyšší než v loňském roce.Jako velmi dobrý hodnotí letošní rok ředitel Zemědělské agentury a pozemkového úřadu Znojmo Ivan Veselý. „Z hlediska celé republiky byl tento rok obilnářsky úspěšný. I když jsme druzí nejhorší v kraji, hektarové výnosy jsou vyšší než v minulém roce,“ řekl Veselý.

Úrodu pochvaluje i prezident Agrární komory Jan Veleba. „Letošní rok je velmi dobrý a neplatí to jenom u obilí. Je také dobrá úroda brambor, chmele, kukuřice, pícnin nebo cukrové řepy,“ uvedl Veleba. Dodal, že letos se mimořádně dařilo pšenici ozimé, u které zemědělci zaznamenali největší výnos. Z jednoho hektaru získali 5,9 tuny tohoto druhu obilí, což je o více než tunu ve srovnání s loňským rokem.

Sklizeň i kvalitu obilí si pochvalují také zemědělci ve Vrbovci. „Sklizeň byla letos lepší o patnáct procent. Na pole jsme vyjeli jedenáctého července a skončili jsme čtvrtého srpna. Sklidili jsme všechno a kvalita je velice dobrá. Výkupní ceny se letošní rok pohybují kolem čtyř a půl až pěti tisíc korun za tunu,“ uvedl agronom tamního agrodružstva Tomáš Raška.

Průměrnou sklizeň naopak mají v Hrušovanech nad Jevišovkou. „Máme tady pořád sucho, takže úroda je srovnatelná s předešlými roky,“ sdělil ředitel hrušovanského Agrocentra Bronislav Formánek.

Na Znojemsku je hlavní pěstovanou plodinou pšenice ozimá. „Průměrný hektarový výnos pšenice ozimé je 5,77 tun, což je oproti loňsku o dvě desetiny více. U ostatních obilnin je hektarový výnos také vyšší až na řepku, která jako jediná měla hektarový výnos nižší,“ popsal Veselý.
Poslední plodinou, která teprve na sklizeň čeká, je kukuřice. „V regionu je na polích téměř devatenáct tisíc hektarů kukuřice na zrno. Tolik okres Znojmo nikdy neměl. Zatím se ukazuje, že by mohla dávat slušný výnos,“ doplnil .

Na Znojemsku bylo oseto celkem sto tisíc hektarů orné půdy. Agronom Agra Jevišovice Jaroslav Skopal zhodnotil letošní sklizeň jako dobrou. Na některých místech jsou ale výnosy horší. „Hospodaříme na Jevišovicku, Mramoticku, Hevlínsku a na Břeclavsku u Kostic. Výnosová úroveň je pět tun na všechny plodiny. Letošní sklizeň nám náklady určitě pokryje,“ pochvaluje si Skopal.

Ceny většiny plodin mírně rostou, výjimkou je kukuřice. Vyplývá to z informací, které zveřejnila Plodinová burza počátkem září.
„Před sklizní ceny klesají, po sklizni je to naopak,“ řekl generální sekretář burzy Karel Zezula. Plodinová burza sleduje prodejní a nákupní ceny vybraných komodit pravidelně od roku 1995. Další burzovní seance se koná v úterý.

Autor: Martina Svatoňová

19.9.2011 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Břeclavi někdo hodil do ledové Dyje tašku se čtyřmi štěňaty.

Štěňata zemřela v chladné řece. Kolemjdoucí je našel mrtvé v igelitce

Pro Martina Lichevníka se jeho dlouholetý koníček stal nakonec řezbářským řemeslem.

Lichevník: Řezbář musí při práci hodně přemýšlet

Pohřešovanou ženu z Kyjovska podle policie zavraždil manžel

Nechvalín, Brno – Byl to zločin, pachatel zemřel, proto vyšetřování končí. Tak po osmi měsících jihomoravští kriminalisté uzavřeli tragédii v Nechvalíně na Kyjovsku. Dospěli k závěru, že pohřešovanou matku dvou dětí zabil její manžel. Ten v březnu dva dny po jejím zmizení spáchal sebevraždu skokem pod vlak.

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Černá kuchyně v pivovaru. Znojmo získá muzeum vaření

Znojmo – Za historií vaření a stolování budou brzy chodit návštěvníci do areálu znojemského pivovaru. Má tam totiž vzniknou muzeum gastronomie. O koupi expozic, které byly několik let k vidění v centru Prahy rozhodli znojemští zastupitelé.

Uvařili Idiota či tekutý perník. Sládci připravili vánoční pivní speciály

Jižní Morava – Jedenáctka, dvanáctka, třináctka? V břeclavském minipivovaru Frankies připravili pro milovníky piva před Vánocemi dokonce dvacetistupňový speciál. Majitelé pivovarů na jihu Moravy sází na méně tradiční piva. Některé druhy už jsou téměř vyprodané.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT