Sedmnáct míst, kde se ve Znojmě dá rychle najíst, nalezne člověk na internetových stránkách Znojma pod záložkou bufety, bistra a samoobslužné restaurace. Některé z nich, jako třeba Šnycl Haus na Horní České však už neexistují. Velké řetězce zatím o druhé největší město jižní Moravy nejeví zájem. Jediný známý zástupce fastfoodů, společnost KFC, provozuje svůj podnik ve Freeportu v Hatích.

„Ve Freeportu jsme otevřeli naši prodejnu v dubnu roku 2004. Kolik zákazníků jsme za tu dobu obsloužili však z důvodů firemní politiky nesdělujeme. Totéž platí o informacích, týkajících se případného otevírání nových restaurací,“ uvedl stručně manažer společnosti KFC Stanislav Pekárek.

Někteří lidé by McDonald´s či KFC ve Znojmě uvítali, jiným vůbec nechybí. „Jsem rád, že to ve Znojmě není. Pokud by tady mekáč byl, asi bych za rok pěkně přibral. Po některých jejich dobrotách bych se utloukl,“ přiznal například Martin Kratochvíl. „Mně fastfood nechybí. Já jsem spokojený s párkařem na náměstí,“ uvedl František Sovjak .

Chybí i nechybí

Jedenáctým rokem provozuje stánek s občerstvením na náměstí Svobody Pavel Krejčí. Lidé si na jeho párky v rohlíku či hamburgery již zvykli. „Řetězec s rychlým občerstvením mi ve Znojmě rozhodně nechybí. Jako případného konkurenta bych jej porazil vstřícným chováním k zákazníkovi, kvalitou jídla i cenou,“ uvedl Krejčí.

Nezájem mezinárodních řetězců o Znojmo komentoval šéfkuchař hotelu Prestige Radek Tesař. „Může to být ovlivněno například nižší kupní silou obyvatel. Dokladuje to také jediný KFC, který funguje na Hatích, kam jezdí třeba mnoho Rakušanů. Je to i o tom, že u nás máme řadu kvalitních řezníků, kteří vyrábějí vlastní produkty a jsou schopni fastfood nějak nahradit,“ myslí si Tesař.

Podle renomovaného šéfkuchaře je silnou zbraní fastfoodů standard jejich výrobků. „Tyto řetězce mají silný management s dobrou kontrolou. Výsledkem je pak solidní standard. Zákazníci tam pokaždé dostanou stejnou porci hranolek, stejný hamburger se stejným masem. To je právě problém českého národa. Jednou jdete do nějaké restaurace a mají tam luxusní guláš, přijdete tam druhý den a guláš se nedá jíst. Pokud se tedy česká kuchyně nenaučí obecně držet slušný standard, fastfoody je budou válcovat,“ doplnil Tesař.

Čerstvé suroviny

Řetězcům s rychlým občerstvením příliš nefandí ani zakladatel známého občerstvení na výpadovce ze Znojma na Prahu Karel Nečesal, jeden z prvních výrobců pizzy, kterou si zákazníci už patnáct let odnášejí v krabici domů.

„Osobně bych podobná zařízení úplně zrušil. Nefandím ani stánkům s rychlým občerstvením, které fungují například na cyklostezkách. Jde vesměs o mražené polotovary, které se narychlo usmaží nebo ohřejí v mikrovlnce. Já jsem vyznavač čerstvých potravin,“ svěřil se Nečesal.

Více o fastfoodech na jižní Moravě čtěte ve čtvrtečním vydání Znojemského deníku Rovnost