U jednoho ze stolků vedle vinařských stánků stojí se sklenkou a degustačními bločky mladá dvojice z Brněnska. „Na festivalu jsme poprvé, přijeli jsme od Židlochovic. O VOC vínech už něco víme, tak jsme je chtěli i ochutnat. A jsme spokojení. Jsou kvalitní, svěží a lehká. Myslím, že na nějaký ročník ještě přijedeme," pochvaloval si jeden z hostů Robert Dulík.

Podobně mluvila i vzdálenější návštěvnice. „Jsem z Chebu, ale na Moravu jezdím dost často, protože mám na Moravě rodiče, žijí u Uherského Hradiště. Víno mám docela ráda," řekla Světlana Kesová s tím, že na znojemském festivalu je poprvé. „Byla jsem na víkendovém pobytu v Lednici a našla si vinařské akce na jižní Moravě. Festival mě zaujal, proto jsem se přijela podívat. Moc se mi tu líbí," pochvalovala si.

Dobrá nálada panuje i mezi vinaři. „Lidé chodí, vína jsou super, všechno je tedy v pořádku. My máme letos zatříděná dvě vína, veltlín a rýňák. Se zájmem jsem spokojený a další lidé ještě jistě přijdou odpoledne," hodnotí Josef Kořínek, jeden z vinařů.

Úsměv na tváři má v polovině odpoledne i šéf spolupořádajícího sdružení VOC Znojmo František Koudela. „Bohatá návštěva, příjemná atmosféra, co víc si můžeme přát. Přijeli opět lidé z celé republiky, mnozí už se na festival pravidelně vrací. Můj dojem je proto zatím jednoznačně pozitivní," pochvaloval si předseda sdružení.

Zájem o festival podle něj roste. „Přesná čísla budeme mít až po skončení programu, ale už víme, že v jednu hodinu odpoledne jsme měli vydaných dvanáct set skleniček, to je asi o tři sta víc než loni," dodal Koudela.