Přípravy na letošní ročník začaly před rokem. „Program ladíme celý rok a začali jsme hned po skončení loňského festivalu. Největší radost mám z toho, že pozvání přijal Rudolf Krautschneidera," netajil radost organizátor Bronislav Mikulášek, který je sám nadšeným cestovatelem.

Podle jeho slov slavný mořeplavec obvykle na besedy nechodí. „Měl totiž v hlavě projekt, že dopluje na voru do Ameriky, ale v Portugalsku ho úřady vrátily zpátky. Nepovedlo se mu tedy vizi dotáhnout do konce. Hned ale začal plánovat výpravu do polárních moří. Přednáška bude určitě zajímavá, je to skutečně velký vypravěč," lákal Mikulášek.

Pro návštěvníky bude velkým lákadlem replika Relikviáře svatého Maura, kterou přiblíží Milan Svoboda. Relikviář je po korunovačních klenotech druhou nejvýznamnější památkou svého druhu v zemi a přednášející přiblíží okolnosti jeho nálezu i setkání hledače pokladů s kriminalistou, které po třiceti letech zorganizoval.

Součástí doprovodného programu bude i výstava snímků Pavla Svobody, kterému učarovaly hory. „Nejsem ale klasický krajinář. Adrenalin na cestách zažívám hlavně při portrétním a reportážním focení zdejších obyvatel," prozradil fotograf, který bude také přednášet o své cestě po Jižní Americe.

Návštěvníci letošního ročníku cestovatelského festivalu budou mít možnost prohlédnout si repliku Relikviáře svatého Maura.

Pozvání přijal i poutník Patrik Kotrba, který pochází z Kloužovic u Chýnova na Táborsku, a na cestě do Santiaga de Compostela strávil dvacet měsíců.

Návštěvníci se mohou těšit i na vyprávění Martina Škorpíka z Národního parku Podyjí. Přiblíží svou výpravu do Čadu. „Byla to antropologická výprava, na kterou jsem se vydal se svým kamarádem. Cílem bylo pohoří Ennedi. Na severu Čadu jsme prošli spletí kaňonů a prohlédli si slaná jezera. Je to oblast, kde žijí paviáni, ale třeba i poslední populace krokodýla, která přebývá v jezírku na Sahaře," naznačil Škorpík.

Uvažoval také nad tím, že Čad není turisticky vyhledávaným místem. „Od šedesátých let minulého století zde zuří občanská válka a v zemi jsou patrné pozůstatky konfliktu s Kadáfím," uzavřel Škorpík.

Vstupenky lze pořídit v předprodeji v Turistickém informačním centru nebo přímo na místě konání, v areálu Soukromé vysoké školy ekonomické v Loucké ulici.

z programumísto konání: Areál SVŠE Znojmo, Loucká ulice
Pátek 22. 1. 2016
19.00 Milan Svoboda – Poklad zvaný Relikviář svatého Maura
Sobota 23. 1. 2016
10.00 Manželé Hnykovi – Patagonie 2015
13.00 Rudolf Krautschneider – Moře mého života
16.00 Patrik Kotrba – Pěšky do Santiaga de Compostela
19.00 Martin Škorpík – Čad – zapomenutý kout Afriky
Zdroj: www.cestysvetem.cz