Nespokojenost starostů na Krumlovsku vyvolává záměr ministerstva financí pokračovat v reformě finančních úřadů. Pokud ji úředníci prosadí, v Krumlově zůstane jen pobočka. Starostové pochybují, že lidem poskytne všechny služby. Ministerstvo tvrdí, že komfort pro poplatníky zůstane zachován.

„Je to nepříjemná situace. Budu se ptát, co mají chystané změny přinést. Zatím žádné informace nemám,“ řekl starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý.

Rušení úřadů je podle něj předčasný a neprozřetelný krok. „Dokud nebude fungovat úplná elektronická komunikace lidí s úřadem, tak jsou takové změny nesmyslné a škodlivé. Budeme proti nim protestovat,“ dodal starosta.

Podle ministerstva jde o pokračování reformy zahájené minulou vládou. „Neplánujeme rušení bez náhrady. Zrušené úřady nahradí pobočky s omezenou působností. Komfort pro poplatníka zůstane zachován, omezení se dotknou vymáhací a kontrolní činnosti,“ sdělil zástupce mluvčího ministerstva Jakub Haas.

Rychlé změny neočekává ani ředitel krumlovského finančního úřadu Zdeněk Říha. „Návrhy variant reformy prochází připomínkovým řízením. Jde především o organizační změny. Nastanou nejdříve počátkem roku 2010 a poplatníků se nedotknou,“ uvedl ředitel.

V obcích jsou ale skeptičtí. „Zda bude zachován komfort pro klienty je sporné. Platby na pobočce lidé vyřídí, ale pro konzultace budou muset do Znojma,“ poznamenal starosta Miroslavi Augustin Forman.

Přeměna samostatného úřadu na pobočku jde podle něj proti smyslu reformy veřejné správy, kdy se kompetence přesunuly do menších měst.