Blízkovýchodní stát bude využívat technologii vyvinutou v jihomoravské společnosti Retex. „Jde o netkané textilie pro takzvané zelené a modré střechy. Materiál se v Izraeli bude využívat na administrativní budovy, školy, skladové a výrobní haly, ale i na střechy rodinných domů či garážových stání. Jen během letošního roku dodá Retex do Izraele několik tisíc metrů čtverečních textilií,“ uvedl mluvčí společnosti Retex Filip Poštulka.

Jaro se hlásí. Desítky lidí vyrazily o víkendu do zahradních center a květinářství v okrese. Největší zájem je o primulky, macešky, ale i o osivo či řezané a umělé tulipány.
Boom v zahradnictvích: lidé z jihu Moravy vyrazili na nákup květin, podívejte se

Dostat se s evropskými výrobky do Izraele není přitom snadné. „U českých materiálů to možné je, jsou vhodné pro zdejší prostředí, přitom je lze jednoduše instalovat na téměř každou střechu. Vzhledem k tomu, co nabízejí, jsou i ekonomicky výhodné,“ ocenil izraelský odborník na zelené a modré střechy Eyal Mirelman..

Zelené střechy jsou vícevrstvé systémy, které pokrývají střechu budovy vegetací. Instaluji se na plochých a šikmých střechách. Modré střechy jsou štěrkové a jde o systémy řízeného odtoku srážkové vody ze střechy.