Brněnský krajský soud původní verdikt zrušil a kauzu vrátil na stůl znojemským soudcům. Vyhověl tak žádosti žalovaných. Ti navrhli soudu nové důkazy. „Rozsah dokazování byl dostatečný. Obžalovaní ale přišli s novými důkazy, které musí prozkoumat soud prvního stupně,“ uvedl předseda senátu krajského osudu Aleš Flídr.

S verdiktem odvolacího soudu je spokojený obhájce obou mužů Igor Andrýsek. „Podle mého názoru senát rozhodl spravedlivě. Dospěl totiž k závěru, že muži jsou nevinní. Už od začátku se totiž snažíme dokázat, že jim šlo o prosperitu podniku a podle toho také jednali. To ostatně potvrdí důkazy, které jsme senátu předložili,“ komentoval Andrýsek výsledek středečního jednání. Co je oním důkazem, se kterým spolu se svými klienty hodlá předstoupit před okresní soud, ale odmítl upřesnit.

Halouzka se Žiškou se podle znojemského soudu pokusili zcizit část majetku podniku v hodnotě sto dvaasedmdesát milionu korun tak, že jej převedli na nově založené družstvo svých známých. Na značné části tohoto majetku přitom vázla zástavní práva. Věřitelé Fruty nebyli poškozeni jen proto, že se na machinaci včas přišlo a majetek byl vrácen. Zákon dále porušila dvojice při jednáních o prodeji obchodní známky Fruta Znojmo. Soud navíc Halouzkovi vytkl, že včas nepodal návrh na konkurz, což byla jeho povinnost.

Konzervárna Fruta, bývalá Znojmia, zkrachovala na počátku jednadvacátého století. Výrobu zastavila na podzim roku 2002. O práci tehdy přišlo přes sto dvacet zaměstnanců. Demolice areálu podniku skončila v závěru minulého roku. „Kompletně jsem vyčistili polovinu jedenáctihektarového pozemků a zahajujeme práce na projektech využití areálu. Předběžně počítáme s kombinací výroby, obchodu a zábavy,“ uvedl Stanislav Hahn, ředitel společnosti VHS, která budovy a pozemky po bývalé Frutě koupila v dražbě.

Ochrannou známku Znojmia vlastní dnes Hamé Babice, využívá ji jako prémiovou značku pro své okurky. Ani ty už ze Znojemska nepochází. Firma je vykupuje jinde. Se společností Hamé uzavřela však znojemská radnice dohodu o vzájemné propagaci. „Znojmia je dlouho budovaná značka. Byla by škoda ji k propagaci města nevyužít,“ řekl již dříve starosta Znojma Petr Nezveda.