Právě o obor grafický design je na zmiňované škole největší zájem. „Hlásí se zhruba třikrát víc zájemců, než kolik je míst v ročníku,“ potvrdila vyučující Dagmar Kočtářová.

Oblíbené je na její škole také technické lyceum. „Naopak obor keramika jsme i přes zájem žáků museli zrušit, protože má velmi špatné uplatnění na trhu,“ přiblížila Kočtářová s tím, že roste obliba oboru služby a řemesla. Toho by mohla využít například Dominika Suchánková z Moravské Nové Vsi. „Chtěla bych být kadeřnice jako mamka, ale slyšela jsem, že je o to dost velký zájem,“ řekla Suchánková.

Ilustrační foto.
Na praxi do nemocnic musíme chodit i s horečkami, vadí žákům zdravotnické školy

Na Středním odborném učilišti v Kyjově na Hodonínsku je největší poptávka po učebním oboru strojní mechanik. „Naopak nejméně se u nás hlásí děti na zámečníka a pokrývače. Tento obor jsme letos ani neotevřeli, přihlásili se jen dva chlapci. Stejně jsou na tom v Brně,“ shrnul vedoucí praktického vyučování na učilišti Josef Mikulčík.

Zároveň upozornil, že v posledních letech se tam na malířské a natěračské práce hlásí častěji dívky. „První, která na tento obor nastoupila, je nyní už ve třetím ročníku. V letošním roce je poměr kluků a holek vyrovnaný,“ vypočítává Mikulčík.

Střední školy o prezentaci na veletrhu mají velký zájem, což potvrzuje i to, že se jich letos do Hodonína přihlásilo bezmála šedesát. „Kdybychom měli větší prostory, věřím, že bychom naplnili i ty. Školy se nám hlásí samy, snaží se vytvořit stánek, který zaujme a přiláká žáky,“ uvedla pořadatelka Magda Sudková s tím, že největší zájem je o grafické a informační obory.

To potvrzuje i krajská statistika přihlášek ke studiu na střední školy pro tento rok. Mezi nimi zvítězil v příhraničních okresech jižní Moravy právě obor grafický design na Střední škole ve Strážnici na Hodonínsku, kde počet uchazečů převyšuje nabízený počet míst téměř čtyřikrát.

Zcela opačná jsou čísla zájemců u oborů pokrývačské práce a stavební provoz. „Žádné škole zřizované Jihomoravským krajem však nehrozilo z důvodu nezájmu žáků sloučení,“ ujistila mluvčí krajského úřadu Monika Brindzáková.

Ilustrační foto.
Studenti na jižní Moravě poslali do sněmovny Piráty. Až za nimi skončilo ANO

Zájem o obory
Nejoblíbejnější školy:
Střední škola Strážnice grafický design: (54 zájemců/15 míst)
Gymn. Polesného Znojmo 8leté: (101 zájemců/30 míst)
Gymnázium Hodonín 4leté: (97 zájemců/30 míst)

Bez zájmu:
SOU Kyjov pokryvačské práce: (0 zájemců/8 míst)
ISŠ Hodonín stavební provoz: (0 zájemců/30 míst)
Soukromá SPŠ Břeclav strojírenství: (0 zájemců/15 míst)