Zlatý nebo stříbrný Vranovský groš, nový cykloprůvodce, lanové centrum v kempu na pláži vranovské přehrady, zpřístupněné komnaty v hradu Bítov, ale i nové muzeum ve Vedrovicích, či podzemí v Přeskačích. To jsou novinky, které zažívají svou premiérovou letní turistickou sezonu. Tu s větším, tu s menším úspěchem.

Příjemným překvapením je pro starostu Vranova nad Dyjí Lubomíra Vedru úspěšný start projektu nazvaného Vranovský groš. „Grošů máme ještě dost, Turistické pasy Vranovska jsou už ale rozebrané. Jsem překvapený, jaký o to mají návštěvníci velký zájem,“ popsal starosta.

Úspěch programu dokládá tím, že městys již musel objednat právě dotisk pasů. „V informačním centru dostanou turisté zdarma pas, do kterého mohou sbírat v každé z jednadvaceti obcí mikroregionu razítka. Při získání jejich patřičného počtu obdrží stříbrný nebo zlatý groš,“ vysvětlil starosta.

Ti, kteří nechtějí objíždět Vranovsko a mají zájem o archeologické nálezy, mohou navštívit nově otevřené muzeum ve Vedrovicích na Moravskokrumlovsku. „Minulý týden jsme zahájili provoz. Kromě muzea zde lidé najdou knihovnu, přednáškový sál i zázemí pro cykloturisty. Návštěvníci si mohou v prostoru dvora prohlédnout i významnou technickou památku, které jsou jen dvě v celé republice. Jde o větrné kolo pro čerpání vody, takzvaný větřák. Na stožár, který zůstává v obci, umístíme jeho repliku,“ řekla starostka Vedrovic Anna Gigimovová.

Při procházce Znojmem zase nejde přehlédnout cyklistu, kterému na elektrokole vlaje žlutá vlaječka a sám je oblečený ve stejné barvě. Cyklo Klub Kučera spolu s městem letos o prázdninách nabídl vůbec poprvé novou informační mobilní službu. „Cíl služby je jednoduchý. Chceme usnadnit turistům, kteří přijedou do Znojma, lepší orientaci po městě. Většinou chtějí doporučit místo, kam mohou zajít na rychlé a levné občerstvení. Typická otázka směřuje i na popis trasy na plovárnu, chtějí doporučit dobrou vinárnu, nebo zjistit, jak se dostanou na Šobes,“ popsal již dříve organizátor Čestmír Vala.
Novinky pro sportovně založené letos nabízí vranovský kemp, a to lanové centrum, elektročluny či malý vodní fotbal.

„Lanové centrum už navštívilo asi osm set zájemců. Návštěvnost se totiž odvíjí od počasí. Když je vedro, lidé nemají zájem, ale když je pod mrakem, je tato aktivita příjemným zpestřením,“ popsal provozovatel lanového centra Tomáš Hubený.

Příjemné, ale i méně vítané novinky připravil bítovský hrad. „Po třiceti letech jsme otevřeli šest komnat hrabat z Daunů, například lovecký salonek, pracovnu Františka Dauna i jeho osobní ložnici či obrazárnu,“ dodal kastelán Bítova Jan Binder.

Negativní zprávou je zavedení vstupného hned za první hradní bránou v Bítově. „Cena vstupenky je symbolická, dospělí platí deset korun, děti pětikorunu. V ceně je plánek hradu, vstup na nádvoří i do kaple. Mezi hosty se určitě najdou lidé, kterým placení vadí. Není jich ale mnoho ,“ řekl kastelán.