Samotná budova, ve které bude v moderních prostorách pracovat padesát hasičů a občanských zaměstnanců, zaujímá plochu téměř tři tisíce čtverečních metrů. „Výstavba stanice stála sto deset milionů korun. Vlastní stavba začala v listopadu roku 2016. Požární stanici tvoří garáže pro zásahovou techniku, dílny, zázemí pro strojní, technickou a chemickou službu a samozřejmě zázemí pro hasiče,“ uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Znojemští hasiči vyjíždějí z nové stanice. Přemístilo se oddělení prevence i ředitelství územního odboru.
Znojemští hasiči už vyjíždějí z nové základny v Pražské ulici. Stála sto milionů

Hasiči tak získali moderní a především prostorný objekt včetně odpovídajících garáží a zázemí. Do starých se kvůli například rozměrům vrat s cisternami dostávali jen těsně. „Nyní jsme ve velkém, odpovídajícím prostředí. Naši lidé mají v budově prostorné šatny, sociální zařízení, posilovnu, ale také třeba konferenční místnost. Nechybí ani ložnice pro hosty v případě například návštěvy kolegů z Jihočeského kraje,“ řekl Deníku Rovnost velitel znojemských hasičů Petr Procházka.

Slavnostního zahájení se zúčastnil generální ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba, hejtman kraje Bohumil Šimek, vedení Znojma a řada hostů včetně hasičů z Rakouska.

Pohřešovaný důchodce
Policie hledá důchodce. Je po operaci hlavy, odjel na tříkolce

V uplynulém roce měli hasiči ze znojemské stanice celkem 745 zásahů. „Doufám, že z této pěkné budovy budeme vyjíždět co možná nejméně,“ vyslovil na závěr slavnostního otevření stanice přání snad všech hasičů jejich znojemský ředitel Radek Chromý. Územní odbor, který Chromý vede, je v menší, levé části od hlavního vchodu.

Nová znojemská stanice je vůbec první centrální stanicí hasičů, kterou se za doby existence Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje podařilo postavit.

Veřejně přístupné wi-fi sítě. Ilustrační foto
Znojmo žádá o podporu na WiFi. Chce veřejnou síť pro místní i turisty