Z Rakouska přijíždí do České republiky kamion. Řidič výrazně zpomaluje. Není divu. Před sebou vidí desítky policistů. Jeden z nich vstupuje do silnice, zdvihá zastavovací terč a ukazuje řidiči, aby zajel ke krajnici. „Dobrý den, policie České republiky. Předložte prosím vaše doklady a doklady od auta. A vystupte si, potřebujeme, abyste nám otevřel nákladový prostor," žádá řidiče v kabině kamionu policista.

Řidič vylézá z kabiny a lehce znervózní. U krajnice totiž vidí stát tři armádní profesionály, kteří vypadají, jakoby se právě vrátili z nebezpečné zahraniční mise. Řidič nevěřícně kouká na jejich zbraně. Vojáci třímají moderní automaty, jejichž rozměry nelze přehlédnout. Na sobě však mají vesty s nápisem policie. „Klid, vojsko je tady kvůli cvičení. Pojďte nám otevřít ten nákladový prostor," uklidňuje řidiče policista.

Policisté nakouknou do kontejneru pro náklad. Nenachází nic podezřelého. Vrací řidiči doklady a přejí šťastnou cestu.

Asi tři desítky policistů se v Hatích blízko hranic průběžně střídají v kontrolách aut. Armáda zde má na první pohled jen roli statistů. Vojáci k autům nepřistupují, nikoho nekontrolují.

Nedaleko od místa kontroly oře traktor. Když opadne oblak prachu, objeví se na kraji pole dvojice mužů v uniformách. Jeden policista a jeden voják provádí kontrolu demarkace. Procházejí státní hranici a mapují si terén.

Hlídky zastavují další a další auta. Mezi nimi i řidiče z Polska. „O kontrolách na hranicích s Českou republikou jsem už slyšel. V Rakousku mne už policie kontrolovala, teď znovu tady. Ale chápu to. Evropa má hluboké vrásky kvůli migrantům s Blízkého východu. Vezu zboží domů do Polska a nemám důvod se kontrol obávat," svěřuje se Tadeuzs Adamczyk.

Jak polský řidič dodává, zdržení tří pěti minut na hranici jej nijak neomezuje. „Jinde to bývá horší," usmívá se Adamczyk.

Policisté kontrolují další auta. Všechna ve směru do České republiky, tedy na Znojmo. Směr do Rakouska je naprosto volně průjezdný. Provoz je mírný. Řidiči ovšem vždy velmi zpomalí, když vidí uniformy.

Také v prostoru bývalého hraničního přechodu Hevlín- Laa an der Thaya je živo. U zchátralé, bývalé budovy pohraničníků stojí hlídka policistů. I oni zastavují především náklaďáky a dodávky jedoucí z Rakouska na Moravu. Někteří řidiči osobních aut brzdí a parkují, aniž by policisté zvedli ruku s takzvanou plácačkou.

Přijíždí kamion s logem známé firmy ze Znojemska. Ani ten neprojede bez kontroly. „Jedu jen do Hrušovan nad Jevišovkou. V Rakousku také policisté zastavují, ale mne nekontrolovali. Až tady na naší straně. Kontroly mi nevadí, nijak mne nebrzdí ani neomezují," konstatuje řidič Tomáš Musil.

V samotném Hevlíně přitom lidé o kontrolách ani neví. „Jen jsem něco o cvičení četl na internetu. Ve vesnici jsme nikoho z policie ani armády nezaregistrovali, ale to je pochopitelné, jestliže jen projeli k hranicím," naznačuje Karel Kuchařík z Hevlína.

Zároveň dodává, že podobné cvičení jistě není od věci. „Je vždycky lepší cvičit a být připravený než se nechat zaskočit. Když si vzpomenu na ty obrázky z Maďarska říkám si, že je dobře, že se policie i ve spolupráci s armádou připravují na všechny možné varianty," hodnotí Kuchařík.

Na jižní Moravě o posledním zářijovém dni cvičí více než stovky uniformovaných mužů i žen. „Do cvičení je zapojeno pět set policistů a tři sta vojáků. Z toho na jihu Moravy tři sta padesát uniformovaných příslušníků. Úkolem cvičení je vyzkoušet ochranu hranice v případě zesílení migrační vlny. Scénář cvičení počítá s tím, že se změní hlavní migrační trasa, která nově povede přes území České republiky. Policisté a vojáci si přímo na hraničních přechodech chtějí vyzkoušet, zda jsou na případné znovuzavedení kontrol připraveni," sděluje mluvčí kraje Eliška Holešinská Windová.

Cvičení vítá i hejtman kraje Michal Hašek. „Je dobře být na případnou mimořádnou situaci týkající se velké migrační vlny připraveni. Česká republika dává jasně najevo, že u nás ještě stále platí české i evropské právo," konstatuje Hašek.