„Máme zadržených šest obchodníků, které budeme kvůli podezření z trestného činu nedovolené ozbrojování vyslýchat. Na tržnici zasahuje několik desítek policistů, kontrola začala asi ve dvě hodiny odpoledne,“ řekl znojemský policejní mluvčí Jan Křepela.

Policejní dodávka odvezla z místa několik desítek kilogramů zábavní pyrotechniky, kterou bude dále zkoumat policejní odborník. „Ten určí, jaké množství patří do čtvrté třídy nebezpečnosti, kterou smí prodávat pouze proškolený odborník. Přesnější výsledky ze zásahu tak budeme znát až zítra,“ dodal Křepela.

Při poslední kontrole ve středu minulého týdne našli policisté v tržnici na Hatích šest set dvaatřicet kusů zábavní pyrotechniky třídy čtyři. „Tyhle věci nesmí přijít do ruky civilistům. Je to pyrotechnika kvalifikovaná už jako trhavina. Při špatné manipulaci je životu nebezpečná. Smí je používat jen člověk se zvláštní kvalifikací,“ hodnotil minulý týden nález expert spolupracující s policisty, který odmítl zveřejnit své jméno.

Nejnebezpečnějším nálezem byly kulové pumy. Na stánku trhovců policisté také zabavili i další rakety a jiné výrobky, k jejichž prodeji nemohli mít stánkaři oprávnění. Před rokem v Hatích po neodborné manipulaci s petardami vznikl rozsáhlý požár. Náklady na odstranění jeho následků se vyšplhaly na sto padesát milionů.