„Ano, je to pravda, žalobu jsem podal, ale věc nemohu nijak komentovat. Běží totiž řízení," sdělil pouze Machala.

Hevlín ve věci zastupuje znojemský právník Jan Juračka. „Lubomír Machala podal na konci září u Okresního soudu ve Znojmě proti Obci Hevlín a společnosti Creative Cardinal, žalobu na určení, že kupní smlouva, kterou spolu v červenci uzavřely, je neplatná," vysvětlil Juračka.

dluhy a sporyTéměř šest let hledali Hevlínští využití i nájemce budovy bývalé celnice za obcí. Po prvním nájemci zůstaly dluhy a ani druhá společnost nezaplatila nájem. Budovu prodali společnosti Creative Cardinal.

Hevlínské zastupitelstvo uložilo nyní starostovi, aby nejpozději do konce listopadu zajistil zpracování stanoviska obce s návrhem, aby soud žalobu zamítl a obci přiznal náhradu nákladů řízení. „S ohledem na probíhající soudní řízení se zatím obec nebude k záležitosti blíže vyjadřovat," podotkl starosta Hevlína Antonín Pichanič s tím, že je ve funkci zhruba jeden rok a není si vědom, že by dříve nastala situace, kterou by řešila opozice podobným způsobem.

Před časem Lubomír Machala připomněl vleklé špatné zkušenosti, které obec s pronájmem budovy přechodu udělala. „Když jsme o nájmu začínali jednat před pěti lety, slibovali nám představitelé obce, že z provozu kasina obec ročně získá přes šest milionů korun a sto tisíc měla dostávat na nájemném. Nic z toho tehdy ovšem nebylo a zůstaly jen dluhy na nájemném asi tři sta tisíc korun, které obec řádně nevymáhala a většina zastupitelů hlasovala pro započtení či prominutí pohledávky," vzpomínal zastupitel Machala.

Obec prodejem získá celkem osm milionů korun, polovina byla dle kupní smlouvy splatná do dvou týdnů od podpisu smluv a zbytek firma zaplatí v ročních splátkách.

Podle znojemského politologa Jaromíra Příkazského je žaloba nejzazším krokem, kterou může využít kromě opozice i kterýkoli občan. „S problémem ohledně kasina se v Hevlíně určitě zabývali opakovaně na zastupitelstvu. Opozice k podání žaloby obvykle přistupuje tehdy, když má pocit, že došlo ke spáchání trestného činu," uvažoval Příkazský.

Takový krok ale podle něho nutí policii zabývat se celou záležitostí, ale vždy přinese kladné politické body tomu, kdo žalobu podal.