VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Historické válčení u Dobšic: Francouze zahnali rakouští granátníci do řeky

Dobšice /FOTOGALERIE, VIDEO/– Pod zamračenou oblohou a za vytrvalého mrholení se v sobotním odpoledni scházejí diváci a vojáci v uniformách z devatenáctého století. Krátce před druhou hodinou déšť ustává, vysvitá slunce a začínají práskat první salvy z mušket. Po dvě stě devíti letech se k Dobšicím vrací napoleonská řež.

15.7.2018
SDÍLEJ:

Dvě stovky aktérů převedly v Dobšicích bojovou ukázku k 209. výročí napoleonské bitvy u Znojma.Foto: Deník / Martin Moštěk

Historické válčení táhne celé rodiny. Mezi francouzskými granátníky staré gardy pálí z mušket například Jiří Knapek z Bučovic na Vyškovsku i jeho dvanáctiletý syn. „Je nás tu celkem pět, včetně manželky a malé dcerky. Jsme od Slavkova, proto jsem se o napoleonské války zajímal od mládí v osmdesátých letech, a posledních osm let jezdíme všichni na bitvy. V Dobšicích jsme myslím popáté,“ říká Knapek.

I jeho syn Jiří nosí granátnickou uniformu hrdě. „Podíváme se po Evropě, je to adrenalin. Vojenská historie mě baví, a doufám, že u ní vydržím co nejdéle,“ povídá mladičký francouzský voják.

Zatímco se pěchota staví do řad a pálí první salvy, řinčí i šavle při potyčkách uherských hulánů a francouzské jízdy a své pozice zaujímají i dělostřelci. Znalec vojenské historie Ladislav Mucha mezitím divákům přibližuje historické okolnosti. „Když 10. července 1809 bitva vypukla, strhla se nad Znojmem velmi silná bouře. Vojáci proto nemohli střílet z mušek a museli útočit na bodáky. Mrtvých a těžce zraněných kvůli tomu rychle přibývalo,“ vysvětluje Mucha.

A doplňuje výmluvná čísla. „Znojmo mělo tehdy dvanáct tisíc obyvatel. Do bitvy se zapojilo a v kraji posléze zůstávalo ve svých leženích na sto šedesát tisíc vojáků,“ poukazuje Mucha.

Pozornost si mezitím s příznačnou rozhodností berou dělostřelci. Zejména dvojice francouzských těžkých děl je k nepřeslechnutí. Ale činí se i rakouští kanonýři v hnědých kabátech. Mezi nimi i Iva Lužová od Slavkova. „K dělům jsem chtěla vždycky. Je to sice fyzicky náročná práce, ale mě to baví. Ostatně většinou spíš nabíjím, a nebo podávám patrony, což zas tak těžké není. Pracuji jako pečovatelka, tak si na bitvy chodím odpočinout a vyčistit hlavu,“ vypráví Lužová.

Manévry na louce pomalu končí a vojska se stahují k brodu, kde následují závěrečné potyčky. O brod s chutí bojují pěšáci i jízda. „Byl jsem tu poprvé a nejlepší bylo, když jsme je zahnali do řeky,“ usmívá se po bitvě Rada Stoka z Ostravska v uniformě rakouských granátníků.

Spokojení jsou i diváci. „O bitvě jsem už víckrát slyšel, ale jsme tu poprvé. S malým synkem jsme se drželi kvůli hluku kousek dál, ale líbilo se to nakonec jemu i nám,“ pochvaluje si Jiří Kotáb.

O kus dál si vylévá vodu z jezdeckých bot hlavní organizátor Ivan Vystrčil. „Nikdo se nezranil, návštěvnost stoupá. A příští rok doufám výročí oslavíme náležitě,“ říká s úsměvem.

Autor: Martin Moštěk

15.7.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 19 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) PIZZAŘ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: RUČNÍ MOTÁNÍ PIZZY! Praxe v oboru vítána, zdravotní průkaz podmínkou! Doprava vlastní. Pracovní doba 09:00-21:30 hodin, směny krátký/dlouhý týden. Bližší informace telefonicky v době 08:00-10:00, 14:00-18:00. Profesní životopis lze zaslat na e-mail. Restaturace Na Selské.. Pracoviště: Karel nečesal, Lahoferova, č.p. 22, 671 82 Dobšice. Informace: Karel Nečesal, +420 725 431 097. Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu 24 000 Kč Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních. Požadované vzdělání: úso (vyučení s maturitou). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zajištění provozu hotelové recepce, komunikace s hosty, zajištění ubytování - check in, check out. NJ nebo AJ výhodou, bližší informace o volném místě p. Gross ml., profesní životopis lze zaslat na e-mail.. Pracoviště: Morava-gross s.r.o., Horní náměstí, č.p. 258, 669 02 Znojmo 2. Informace: Jan Gross, +420 607 055 878. Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 20 000 Kč Provozní zámečníci, údržbáři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: údržba strojů a zařízení firmy,. Pracoviště: Pekárna ivanka s.r.o., Tylova, č.p. 661, 672 01 Moravský Krumlov. Informace: Radek Džubera, +420 604 110 425. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč Prodavači potravinářského zboží. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: prodej pečiva. Pracoviště: Pekárna ivanka s.r.o.-prodejna, Tylova, č.p. 661, 672 01 Moravský Krumlov. Informace: Marta Džuberová, +420 737 176 164.

Zámek v Moravském Krumlově. Ilustrační foto.

Opravy jižního křídla zámku v Moravském Krumlově se přiblížily

Prvňáčci. Ilustrační foto
1

Naši prvňáčci: představíme školáky ze ZŠ Mládeže 3 ve Znojmě

Astronaut Feustel vyfotil Znojmo. Z oběžné dráhy ve výšce 400 kilometrů

Znojmo – Z paluby Mezinárodní vesmírné stanice ISS, která se pohybuje na takzvané nízké oběžné dráze nad Zemí ve výšce přibližně čtyři sta kilometrů nad zemským povrchem, vyfotil Znojmo americký astronaut Andrew Feustel.

Brownfield po Frutě? Na místě vyrostou nové obchody

Jižní Morava - Rozsáhlý areál známého podniku Fruta ve Znojmě, kde se až do roku 2002 vyráběly proslulé znojemské okurky, po létech pustnutí ožívá. Na prázdné pozemky, ze kterých již před lety zmizely veškeré výrobní objekty, vyjela těžká stavební technika. Mizí tak jeden z nejznámějších brownfieldů na Moravě.

Opilý narkoman na motockylu a požár v ostravském Albertu: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 17. září 2018.

Vyrábí vlastní lanýže s whisky nebo chilli. Za čokoládu získala cukrářka medaili

Čejč - Vystudovala ekonomickou školu, přesto se živí výrobou čokoládových lanýžů a dezertů. Jitka Herůfková z Čejče na Hodonínsku se pro Deník Rovnost rozpovídala o svém sladkém povolání, se kterým jí pomáhá i rodina.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT