Zasedání zastupitelů v Hodonicích získávají stále na větší dramatičnosti. Řešení vážných problémů střídají úsměvné žabomyší války, jejichž hlubší smysl chápou snad jen jejich strůjci. Jakoby nestačilo, že obecní pokladna zchudla o více než dva miliony z důvodu nutnosti zaplacení pokuty za porušení dotační smlouvy na výstavbu bytů.

Nyní dokonce čelí exstarosta František Houšť trestnímu oznámení. Důvodem je čtyři roky stará záležitost, týkající se prodeje pozemků. Ty roku 2008 bezúplatně převedl Pozemkový fond ČR do majetku obce, která je následně odprodala, nikoli však podle litery zákona. „Dva ze tří pozemků byly prodány za cenu nižší, než je cena obvyklá. Nezaplatili údajných sto devadesát korun za metr čtverečný, ale pouhých čtyřiačtyřicet. To byla jen jedna z dalších závažných chyb. Záležitost prodeje nebyla vůbec projednána zastupitelstvem. Alespoň v archivu zápisů ze zastupitelstva jsme o tom nenašli žádnou zmínku," vysvětlil starosta Hodonic Petr Korger.

Místostarosta Jan Rožnovský poznamenal již na zasedání,  že celou záležitost odhalili víceméně náhodou: „Pozemkový fond si vyžádal od obce informace o tom, jak je s pozemkem nakládáno. Po zjištění bližších informací  pak podali právníci trestní oznámení na neznámého pachatele."

Exstarosta Houšť vyslal poměrně sarkastický vzkaz svým kolegům, který zaznamenalo usnesení ze zastupitelstva, zveřejněné na webu obce: „Nevadí vám, že s vámi zasedá zločinec?"

Znojemskému deníku Rovnost ale nechtěl celou věc vůbec komentovat. „Nechci tuto záležitost řešit po telefonu. Mohu pouze potvrdit fakt, že jsem policií skutečně vyšetřován," konstatoval Houšť.

Bývalý první muž obce stojí zřejmě i za důvody, které vedly k uložení více než dvoumilionové pokuty. Hodonice zaplatily z obecní kasy sumu přesahující dva miliony. Ve hře je stále možné navýšení částky o penále. „Proti rozhodnutí finančního úřadu jsme se odvolali. Celou záležitost řeší Finanční úřad v Brně a netrpělivě čekáme na konečný verdikt. Samozřejmě počítáme i s možností, že odvolání nevyhoví. Jakmile obdržíme konečný verdikt, podám trestní oznámení na neznámého pachatele," dodal starosta Korger.⋌

O co šlo? Obec byla před více než rokem terčem kontroly finančních pracovníků. Prošetřovali porušení dotační smlouvy na výstavbu šestatřiceti bytových jednotek v ulici Na Vinici. „V kontrolovaném období  prokázali porušení dotačních podmínek u sedmi bytů. Uzavření nájemní smlouvy bylo totiž podmíněno poskytnutím půjčky obci, což odporuje smlouvě se Státním fondem rozvoje bydlení," vysvětlil starosta Korger.

Na pravděpodobné právní a finanční nesrovnalosti reaguje opozice místy až úsměvnými požadavky. „Čtyři zastupitelé mě žádají mimo jiné o písemné vyúčtování spotřeby benzínu obecního osobního auta, telefonních hovorů mých i místostarosty obce nebo o vyčíslení nákladů na právní služby. Mají na to  právo a umožním jim schůzku s účetní, která připraví všechny podklady," řekl Korger.

Řadou těchto nepříjemných záležitostí jsou již místní lidé znechuceni.  „Nebaví mě chodit na zasedání zastupitelstva. Jsou to žabomyší války. Zdá se, jako by opozici došla munice.  Jedna strana neodpustí nic druhé a důvodem jsou špatné mezilidské vztahy. Bude trvat nejspíš ještě jednu generaci, než se vzduch na zdejší radnici vyčistí," poznamenal Dalibor Dvořák, který je členem hodonického sdružení Cimrmanův kšaft. Na svědomí mají politickou satiru, téměř jako z pera Karla Havlíčka Borovského.

Politická satira:

Budou muset zlatky platit,
do měďáku všechno vrátit.
Smutná je teď obce chasa,
některé z nich čeká basa.

Z čeho vezme groše rada?
některým se třese brada.
Kdo v té věci ruce zvedal,
by po kapsách zlatky hledal.

Že jich bude řádná kupa,
dneska už ví rady tlupa.
V zítřky temné musí hledět,
někdo za to půjde sedět.

www.cimrmanuvksaft.cz