„Nejprve přijde na řadu přeložka vysokotlakého plynového řadu a elektrického vedení vysokého napětí. Oproti původnímu plánu firmy spravující sítě posunuly začátek prací z podzimu na jaro příštího roku,“ sdělil starosta Hostěradic Marek Šeiner.

Do konce roku chce mít hotové úřední náležitosti. „Projekt pro územní řízení máme, na stavebním povolení začínáme pracovat . Požadali jsme i o dotace, všechno bychom měli mít pohromadě do konce roku nebo nejpozději na jaře,“ dodal starosta.

Hostěradické zastupitelstvo bude schvalovat i kvůli chystané výstavbě změnu územího plánu.

„Kvůli různým projektům jsme již schvalovali dvě změny, nyní projednáváme třetí,“ přiblížil Šeiner.

Přeložky plynu a elektřiny udělají společnosti, které mají rozvody ve správě. „Poté přivedeme k lokalitě vodu a kanalizaci. Plyn, elektřina a voda by u parcel měla určitě být už příští rok,“ představil plány obce starosta. Teprve až budou základní sítě na místě, začne obec parcely více nabízet.

„Zatím evidujeme na třicet žádostí, několik místních zájemců ale již staví jinde. Celou akci musíme kvůli nákladům v každém případě rozložit na nejméně dvě etapy po pětatřiceti parcelách, “ dodal starosta.

První propočet celkových nákladů na všechny práce spojené s přípravou nové hostěradické čtvrti dosahuje desítek milionů. „Po spočítání nákladů na sítě, veřejné osvětlení, silnici a chodníky jsme došli k číslu čtyřicet milionů. Proto musíme pracovat na etapy a jednat o dotacích,“ shrnul starosta Šeiner. ⋌(mm)