Záchranáři by z nové základny měli vyjíždět už v listopadu. „Konečně budeme mít pro naše potřeby slušné zázemí. Auta už nebudeme mít pod širým nebem jako doposud, ale v garážích. Získáme také zázemí pro další naši činnost jako pro údržbu a péči o vybavení ale také například pro školení. Takové zázemí jsme doposud neměli k dispozici. Moc se do nového těšíme," uvedl šéf znojemské záchranky Arnošt Růžička.

Jak dodal, například garáže ve staré nemocnici, odkud záchranáři dosud vyjíždějí, jsou pro moderní sanitky naprosto k nepoužití. „Máme tam jen uskladněné pneumatiky a transportní lůžka pro nadměrně velké a těžké pacienty. Jsou v dezolátním stavu," řekl šéf znojemských záchranářů.

V DRUHÉ ČÁSTI FOTOGALERIE NAJDETE SNÍMKY Z ČASOSBĚRNÉ PREZENTACE ZACHYCUJÍCÍ VÝSTAVBU NOVÉ STANICE.

Nová budova Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje vyrostla převážně z prostředků Jihomoravského kraje a peněz samotné organizace. „Celkové náklady na výstavbu podle smluv a objednávek činí téměř třiašedesát milionů korun," informovala mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Jak dodala, budova je dvoupodlažní, nepodsklepená s plochou střechou. „Výrazným znakem domu je objem jednací a školící místnosti, která je umístěna ve druhém patře nad hlavním vstupem. Toto řešení bude tvořit budoucí nároží ulic Pražská a Jugoslávská," naznačila Kropáčková.

Stavební práce provázely také potíže. Před začátkem stavby totiž chyběl na místě archeolog. Vůbec nedostal šanci se před začátkem stavby přesvědčit o tom, zda a jaké případné stopy dávné minulosti na místě jsou. „Dostal jsem se na místo až tehdy, když byly zabetonované základy. Nebylo tedy co zkoumat. Začal jsem se stavební firmou spolupracovat až při pokládání inženýrských sítí," připomněl archeolog David Humpola.

V sousedství záchranky vznikne již brzy také nová stanice pro hasiče.