Rostou ale již i první opravdu jarní houby. Na druhé straně doznívají houby zimní. Zajímavostí je výskyt podzimních hub a raritou je růst i letních druhů.

Nyní je jedinečná příležitost potkat v přírodě houby ze všech ročních období. „Mimo jiné to je dáno teplým předjařím a vydatnými srážkami,“ informoval botanik Jihomoravského muzea ve Znojmě Radomír Němec, který na kuriozitu poukázal. Je mimo jiné autorem knihy Houbařský rok na Znojemsku.

Březen a houbařská sezona na Znojemsku. Roste ohnivec rakouský.Březen a houbařská sezona na Znojemsku. Roste ohnivec rakouský.Zdroj: se souhlasem Radomíra Němce

Běžně se podle něho touto dobou vyskytují ohnivce rakouské. „Je to taková houbová sněženka ohlašující příchod jara. V atlasech je uváděna jako nejedlá, ale v některých kuchyních si našla cestu na talíř. Třeba jako zářivá ozdoba pokrmů. Slušet jí to může na salátu,“ uvažoval Němec.

Okolí řeky Dyje ve Znojmě vybízí k procházkám. Zejména cesta od Koželužské ulice směrem k sedlešovickému mostu je často využívaná.
Kolem řeky ve Znojmě. Podívejte se, kolik je vody v Dyji v polovině března

Doplnil, že ze zimních hub mohou lidé najít také boltcovitku ucho Jidášovo. Někdy se stává, že na jaře rostou i houby podzimní. Může je splést podobné počasí. „Jaro je s podzimem z hlediska teplot a srážek podobné. I letos tak na travnatých plochách najdeme čirůvku dvoubarvou. Tuhle konkrétní, která je na snímku, sebral  Tomáš Pšenička v okolí Hlubokých Mašůvek,“ vysvětlil Němec.

Čirůvky dvoubarvé touto dobou rostou třeba i v Božicích a na řadě dalších míst. „Jejich výskyt prozradí takzvané čarodějné kruhy v trávě, mnohdy rostou i na fotbalovém hřišti, jako třeba v Havraníkách,“ upozornil botanik.

Bolcovitka ucho JidášovoBolcovitka ucho JidášovoZdroj: Radomír Němec

Jak doplnil, po vytažení masité plodnice čirůvky upoutá nafialovělý třeň. „Houba je jedlá, ale vyžaduje delší tepelnou úpravu. Hodí se do jídel s česnekem, jinak má nepříliš dobrou zemitou chuť. Nenápadnou, ale zajímavou a hojnou podzimní houbou je i čirůvka zamlžená, která právě vzácně roste třeba na travnatých svazích mezi Tasovicemi a Dyjí. I ta je jedlá,“ poukázal Němec.

Letní druhy

Z letních druhů už roste štítovka jelení. K vidění byla třeba na vyfrézovaném pařezu třešně v Konicích. „Houbou rostoucí spíše v létě je i rudoušek uťatý. Ten je nejen jedlý, ale i léčivý. Obsahuje blahodárné glukany, jejichž účinky ocení lidé právě teď v začínajícím jaru. Zvyšují obranyschopnost organismu,“ připomněl odborník.

Mimo Znojmo a jeho okolí byl podle něho již mezi houbaři zaznamenaný už i hřib modrák, konkrétně hřib koloděj. „Pokud krajina nevyschne, tak bychom se s takovou za měsíc mohli dočkat hřibů dubových. Ty se na Znojemsku v příznivých letech objevují nejdříve na přelomu května a června,“ doufal Němec.