„Minulý týden jsem vyrazila na houby do Lukova, ale s bídným výsledkem. Našla jsem jen tři staré hřiby a ty byly celé červivé. Je sucho a les ani nevoní houbami," posteskla si houbařka Petra Pojerová.

Zatím nevalnou úrodu potvrdil také botanik ze znojemského Jihomoravského muzea Radomír Němec. „Kvůli velkým suchům podhoubí zaschlo a obávám se, že ani vydatné deště letošní houbařskou sezonu nezachrání. Nicméně na stepích a vřesovištích v okolí Znojma rostou pýchavky dlabané a bedly vysoké, které patří mezi velmi oblíbené druhy. Objevují se také hřiby, ale zatím jen zřídkavě," nastínil situaci Němec.

Kromě vřesovišť mohou houbaři vyrazit na lov také do údolí, kde se drží vlhko. Růst by tam měly hlavně holubinky a hřiby žlutomasé, známé jako babky. V dubových lesích se pak začala objevovat jedlá dřevokazná houba střeň dubový neboli jelení jazyk.

Houbaři mohou zkusit štěstí také v okolí Vranova. Tam rostou hlavně muchomůrky růžovky. Oblíbenou a často navštěvovanou oblastí je pak Podyjí.

„Letos počasí houbám moc nepřálo. Po nedávných deštích se ale přeci jen nějaké objevují, takže sezona snad bude. Jaká, to lze teď jen těžko předvídat," uvedl Martin Valášek ze Správy Národního parku Podyjí.

V národním parku a jeho okolí nyní rostou hlavně letní druhy hub jako například lišky obecné a holubinky. Na stinných místech se objevují také hlívy. Hřiby a růžovky však podle Valáška rostou zatím jen minimálně.

Podyjí by se přitom dalo nazvat rájem pro houbaře. Roste tam více než tisíc druhů makroskopických hub, což je asi čtvrtina druhového bohatství Česka.

Mykologové tam dokonce objevili několik vzácných druhů. „V jedné lokalitě Podyjí se objevil hřib královský. Už jsme zde ale nalezli také hřib satan nebo medotrpký," uvedl už dříve autor informačního letáku o Podyjí Jan Běťák.

Letos si však budou muset návštěvníci parku počkat, jestli počasí dosavadní nízkou úrodu hřibů posílí.

PETRA SVITAVSKÁ