Své si kvůli objížďce užijí například rodiče vozící děti do městských škol. „Bude to komplikace. Čtyřikrát týdně vozíme děti do kroužků. Někdy do nich jdou přímo ze školy, někdy je tam vezeme znovu, takže do Znojma některé dny jezdíme dvakrát nebo třikrát," řekl jeden z místních obyvatel David Molík.

Jak dodal, původně místní očekávali, že uzavírka bude kratší. „Původně jsme od lidí z úřadu slyšeli, že uzavírka bude krátká, pokud vůbec. Teď z toho jsou tři měsíce, to už je docela dlouhá doba. Budeme to muset nějak vydržet," poznamenal Molík.

Úplná uzavírka silnice z Hradiště do údolí začíná v pondělí a potrvá do konce května. „Uzavírku si vyžádala pokračující oprava průtahu Hradištěm, jejím investorem je krajská správa silnic. Silnice je pro v obou směrech uzavřená pro všechny automobily v úseku od mostu přes Gránický potok po křižovatku ulice Mašovická a cesty vedoucí k hradišťskému hřbitovu," sdělila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková.

Řidiči musí proto počítat s přes deset kilometrů dlouhou objížďkou. „Objízdná trasa vede obousměrně přes Znojmo, Citonice, Bezkov, Mašovice a odtud na Hradiště. Délka uzavírky je dvanáct set metrů, délka objížďky je jedenáct kilometrů, " doplnila mluvčí.

Kvůli objížďce mění své jízdní řády městská i regionální veřejná doprava. „Omezení a změny se dotknou linek 801, 817 a 808," informovala ve zveřejněném oznámení Znojemská dopravní společnost. Z linek městské autobusové dopravy zajíždí na Hradiště první ze zmiňovaných linek. Mezi zastávkami u budovy policie na Pražské ulici ve Znojmě a prodejnou Jednoty na Hradišti pojede linka 801 přes Citonice, Bezkov a Mašovice. Na odklonové trase nezastavuje v žádných zastávkách," informoval dopravce. Linku 817 zasáhne objížďka mezi zastávkami na Pražské a u mašovického lomu. „Autobusy pojednou odklonem přes Citonice a Bezkov," sdělil dopravce.

Z objížděk mohou vzniknout dodatečné výdaje i městu. Například na posledním zasedání znojemští zastupitelé schválili náhrady dopravci kolem dvou set tisíc kvůli objížďkám v Kuchařovicích a Mramoticích.

Silničáři zatím vystačili s částečnou uzavírkou. „Nyní mají stavaři povolení pro úplnou uzavírku silnice od mostu přes Gránický potok po místo, kde vznikne na Hradišti kruhový objezd," informoval před časem Jaroslav Charvát ze znojemského střediska správy silnic.