„Když v serpentinách bude vrtná souprava a náklaďáky, asi tam další auta už neprojedou. Alespoň tak to nyní vidí stavební firma, která práce bude provádět," upozornil šéf znojemských silničářů Zdeněk Komůrka.

Pokud tedy opravdu začnou dělníci s opravami silnice na Hradiště, začnou nejprve budovat opěrné zdi v serpentinách. „Ještě o tom není rozhodnuto, ale pokud by se tam začalo pracovat, tak úplná uzavírka na nějakou dobu patrně bude," řekl Komůrka.

Opravy průtahu příměstské části Hradiště podle Komůrky poněkud zbrzdil archeologický záchranný výzkum. „Měli tam nějaké pozitivní nálezy, takže k mírnému zpomalení postupu prací došlo," řekl Komůrka.

V těchto dnech dělníci opravují část silnice z Hradiště ve směru na Mašovice. „Jde o úsek k rybníčku Boubínka," doplnil Komůrka.

Na kontrolní dny se stavaři chodí pravidelně také předsedkyně komise pro městskou část Hradiště Alena Lichá. „Na nich a také na dalších schůzkách se zástupci silničářů, stavební firmy a města se hovořilo i o případné úplné uzavírce silnice do Gránic. Ovšem s tím, že autobusy by měly výjimku. Ostatní řidiči už více méně počítají i s tím že budou nějaký čas muset jezdit přes Mašovice a Bezkov, cože je v jednom směru asi třináctikilometrová objížďka," konstatovala Alena Lichá.

Archeologové přijdou znovu

Archeologický výzkum prováděl v létě patnáctičlenný tým pod vedením archeologa Davida Humpoly ze znojemského pracoviště brněnského Ústavu archeologické památkové péče ve znojemské městské části Hradiště. Přímo v srdci obce tam jeho lidé hledali stopy dávného osídlení archeologicky známé lokality. Pracovali tam asi tři týdny. Na Hradiště by se měli ještě nejméně jednou vrátit.

„V předhradí velkomoravského hradiště svatého Hypolita jsme nalezli čtyři chaty s otopným zařízením a asi padesát sídlišťních objektů," sdělil Humpola s tím, že nyní už na Hradišti nepracují.

Lidé by ovšem archeology na Hradišti měli vidět ještě jednou. „Vrátíme se jen do prostoru budoucí kruhové křižovatky. Vše záleží na postupu zemních prací. V serpentinách budeme jen práce dozorovat. Nepředpokládáme tam archeologické nálezy," doplnil archeolog.

Opravám průtahu Hradiště předcházela rekonstrukce silnice mezi kasárenskou křižovatkou a Citonicemi. „Plánovali jsme vše tak, aby řidiči mohli v případě uzavírky v Gránicích jezdit na Hradiště ze Znojma přes Citonice a Bezkov," přiblížil již dříve šéf znojemských silničářů.

Lidé z Hradiště mají s uzavírkami již své zkušenosti. Před sedmi lety totiž v údolí Gránic specializovaná firma stavěla nový most přes Gránický potok. Pod jeho pilíři dokonce dělníci našli leteckou pumu a granáty, které musel přímo na místě zneškodnit policejní pyrotechnik. Další uzavírka se jim proto vůbec nezamlouvá. „Když byla silnice zavřená kvůli mostu, mohli jsme si alespoň zkrátit cestu na Citonice, tentokrát to Mašovice údajně nepovolí. Znamená to, že do Znojma najedeme místo dvou kilometrů asi třináct," postěžovala si již dříve předsedkyně komise městské rady pro Hradiště Alena Lichá.

Ať se silničářům podaří opravy dokončit ještě letos nebo se protáhnou až do jara příštího roku, jedno je jasné: Řidiči budou mít po letech opravenou silnici od Gránic přes Hradiště až k Mašovicícm. Navíc na Hradišti vznikne naprostá novinka: Místními lidmi kriticky vnímaný kruhový objezd u zastávky a Jednoty.